Több mint ezer hamis AnyDesk weblap bukott le

Több mint 1300 olyan weboldalt hoztak létre a netes csalók, amelyek az AnyDesk ismertségével éltek vissza, miközben egy adatszivárogtató trójai programot terjesztettek.
 

Ismét bebizonyosodott, hogy a széles körben használt szoftverekkel történő visszaélések érdekében a kiberbűnözők komoly erőforrásokat hajlandóak bevetni. Teszik mindezt azért, mert a neves alkalmazásokba vetett bizalom kihasználásával könnyebben tudnak beférkőzni a felhasználók rendszereibe, majd különféle károkozásokat véghez vinni.
 
A legutóbbi, nagyszabású csalássorozatra a SEKOIA egyik biztonsági elemzője bukkant rá. A szakember az egyik vizsgálata során rengeteg olyan weblapra akadt, amelyek ismert szoftverek weboldalainak hamis, meglehetősen megtévesztő kiadásai voltak. Az alaposabb elemzések során sikerült összeállítani egy olyan címlistát, amelyből az derül ki, hogy a távoli hozzáférést és támogatást biztosító AnyDesk szoftver nevével több mint 1300 weboldalon éltek vissza az elkövetők. Ugyanakkor nem ez volt az egyetlen célkeresztbe állított alkalmazás, hiszen a csalók egyebek mellett olyan szoftverekhez is készítettek adathalász weblapokat, mint amilyen például az MSI Afterburner, a 7-ZIP, a Blender, a Slack, a VLC vagy az OBS.

 
 
  1. 3

    A Symfony kapcsán két sebezhetőség miatt jelent meg frissítés.

  2. 3

    A Moodle legújabb verziójának telepítésével három biztonsági hiba szüntethető meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ESET kiberbiztonsági trendek 2023: szép új hibrid világ

Ismét egy olyan évet zárunk, amilyenben még nem volt részünk – az ESET szakértői szerint sosem látott szintet ért el a digitális eszközöktől való függőségünk is.

A biztonsági fásultság jelei

Az IT biztonsági részleget gyakran “a nemetmondás osztályának” tartják, és nem nehéz belátni ennek okait.

hirdetés
Közösség