Mindent visznek az Office biztonsági rései

Az év első hónapjaiban a szoftveres sebezhetőségek közül a Microsoft Office biztonsági rései járultak hozzá a legtöbb kibertámadáshoz.
 

Összességében megnégyszereződött a rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokkal elkövetett támadások száma az első negyedévben. Mindössze három hónap alatt a támadások során használt exploitok száma 50 százalékkal nőtt. Mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy más területeken is gyakorta jelennek meg a szoftverek biztonsági réseinek kihasználására alkalmas kódok. Elsősorban azért, mert ezek révén akár felhasználói közreműködés nélkül is előidézhetők károk.
 
Az exploitok számának tekintetében az Office-t az Android követi, majd a webböngészők következnek a sorban. E „toplista” pedig egyúttal azt is szemlélteti, hogy melyek azok a támadási felületek, amiket a kiberbűnözők a leggyakrabban állítottak célkeresztbe az év első hónapjaiban. Pozitívum viszont, hogy a Flash és PDF alapú exploitok száma visszaesett.


Forrás: Kaspersky Lab
 
A Kaspersky Lab kitért rá, hogy a biztonsági rések kihasználására alkalmas kódokat az elkövetők gyakorta adathalász támadások során juttatják el a potenciális áldozataikhoz, de a célzott (spear-phishing) akciók sem ritkák. Ezek esetben a cél nem más, mint hogy a támadó rávegye a felhasználót e-mail csatolmányok megnyitására vagy kártékony weboldalakra vezető hivatkozásokra való kattintásra.
 
 "A kiberfenyegetések elemzése azt mutatja, hogy továbbra is a szoftverfrissítések és a javítócsomagok telepítésének hiánya az egyik legjelentősebb kiberveszély. A gyártók a javításokat általában biztonsági rések miatt adják ki, de a felhasználók gyakran nem tudják (vagy akarják) azokat időben telepíteni, ami jelentős kibertámadási hullámokhoz vezethet" – nyilatkozta Alexander Liskin, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.
 
Néhány érdekes adat az első negyedévről:
 • Összesen több mint 796.000.000 online támadást azonosítottak és blokkoltak a Kaspersky Lab védelmi technológiái
 • Több mint 282.000.000 egyedi URL-t minősítettek rosszindulatúnak a webes antivírus keresői
 • Több mint 200.000 olyan malware-t azonosított, amelyek kifejezetten online bankszámlákkal kapcsolatos kémkedésre, adatlopásra alkalmasak.
Vélemények
 
 1. 4

  A Drupal alapú weboldalak frissítését mihamarabb célszerű elvégezni.

 2. 3

  A McAfee Data Loss Prevention egy közepes veszélyességű biztonsági hibát tartalmaz.

 3. 1

  A Betabot trójai számos kártékony tevékenységbe tud bekapcsolódni. A neve ellenére már egyáltalán nem béta verzióról van szó.

 
Partnerhírek
Okoseszközeink az áramellátást is veszélyeztethetik

A kiberbűnözők internetes hálózatba kapcsolt háztartási készülékeket köthetnek botnetekbe, hogy manipulálhassák az energiahálózatot.

Amikor az ellátási lánc a gyenge pont

Október elején az egész biztonsági világ rácsodálkozott a neves Bloomberg Businessweek tényfeltáró cikkére, mely hardverszintű beépített kémkedésről szólt.

hirdetés
Közösség
1