Fájlok között tombol a Filerase trójai

A Filerase trójai roppant kegyetlenül bánik el a fájlokkal. A fertőzését követően nagy szükség van a korábbi biztonsági mentésekre.
 
hirdetés

A Filerase trójai a nevéhez hűen - fájlok megsemmisítésére törekszik. Az áldozatául eső számítógépen felkutatja az összes meghajtót, és elkezdi feltérképezni a fájlokat. Majd alapvetően kétféle módszer alkalmazásával kezd törölni.
 
Egyszerűbb esetben sima fájltörlést alkalmaz. Azonban sok állomány kapcsán nem éri be ennyivel, hiszen a készítői is pontosan tudják, hogy ettől még megmenthetők lennének egyes fájlok. Ezért egyebek mellett a felhasználó személyes könyvtára, valamint a 100 MB-nál kisebb méretű fájlok esetében további három extra lépést is bevet. Először az állományokat felülírja véletlenszerű adatokkal, majd átnevezi azokat. Végül töröl. Ezért e fájlok már csak biztonsági mentésekből válhatnak helyreállíthatóvá. Így – a naprakész vírusvédelem mellett - a mentések rendszeres készítése a megelőzés egyik legfontosabb eszköze.
 
A Filerase jelenlegi variánsa a számítógépeken nem hoz létre új fájlokat, nem tölt le további összetevőket, és a regisztrációs adatbázist se manipulálja annak érdekében, hogy a számítógép újraindítását követően automatikusan be tudjon töltődni. Kifejezetten az egyszeri károkozásra törekszik.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A pfSense esetében egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az Apple legutóbbi frissítésével az AirPort Base Station tehető biztonságosabbá.

  3. 2

    ​A Blasqui.A féreg egy összetett kártékony program, amely cserélhető meghajtókon és hálózati megosztásokon keresztül is terjed.

 
Partnerhírek
Hamis kriptovaluta appok kerülik meg a Google védelmét

Az ESET szakemberei olyan hamis kriptovaluta alkalmazásokat fedeztek fel, amelyek eddig még nem látott technikával játsszák ki az SMS-alapú kétfaktoros azonosítást (2FA), megkerülve a Google nemrégiben életbelépett korlátozásait.

​A G DATA bőrébe bújna egy kártevő

A G DATA elemzői egy olyan kártevőt fedeztek fel, amely a G DATA ikonjával él vissza, és a német biztonsági megoldásnak igyekszik álcázni magát.

hirdetés
Közösség
1