Vigyázat! Hamis Signal app kezdett kémkedni

​Népszerű azonnali üzenetküldő alkalmazásoknak álcázva terjed a Dracarys nevű trójai, amely androidos készülékekről szivárogtat ki adatokat.
 

Elsőként a Meta (Facebook) biztonsági kutatói fedezték fel a Dracarys mobilvírust, amelyről hamar kiderült, hogy igencsak jól álcázott és megtévesztő módon képes felkerülni a kiszemelt okostelefonokra, táblagépekre. A károkozó olyan ismert alkalmazások nevében terjed, mint amilyen például a Telegram, a WhatsApp vagy a YouTube. A Cyble biztonsági cég szakértői pedig azt közölték, hogy egy olyan variánst sikerült detektálniuk, amely a Signal ismertségével él vissza.
 
A nemkívánatos szerzemény jelenleg adathalász weboldalakon keresztül terjed. A csalók egy olyan weblapot hoztak létre, amely nagyon hasonlít a Signal oldalára. Ezen helyezték el a manipulált Signal alkalmazásukat, amelyet, ha letölt a felhasználó, akkor annak komoly következményei lehetnek.
 
Mivel a Signal nyílt forráskódú alkalmazás, ezért a vírusíróknak nem volt nehéz dolguk az app kompromittálása során. Meghagyták a szoftver eredeti, jól ismert funkcióit, de emellett olyan összetevőkkel is kiegészítették azt, amely adatlopásra, kémkedésre teszi alkalmassá az appot. Így a felhasználó vélhetőleg akkor sem fog gyanakodni, ha esetleg feltelepíti a fertőzött alkalmazást, hiszen az látszólag teszi a dolgát, csakhogy a háttérben rengeteg bizalmas adatot szivárogtat ki.
 
Amikor a felhasználó telepíti a hamis és káros Signal appot, akkor az először számos engedélyt kér, majd létrehoz egy Signal ikont. Emellett arról is gondoskodik, hogy akkor is fusson a háttérben, ha a készülék tulajdonosa bezárja az appot. A mobilvírus rendszeresen felveszi a kapcsolatot egy Firebase szerverrel, amelyről fogadja a csalók utasításait.
 
A Dracarys az alábbiak kiszivárogtatására utasítható:
 • címlista
 • SMS-üzenetek
 • híváslista
 • alkalmazások listája
 • fájlok
 • helyinformációk (GPS).
 
A Dracarys továbbá arra is képes, hogy a mobil készülék mikrofonjának bekapcsolásával hangfelvételeket készítsen, majd továbbítson a vezérlőszerverére.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a Dracarys jelenleg elsősorban indiai, pakisztáni és brit felhasználók mobiljait vette célba, de a közeljövőben tovább terjeszkedhet. Ezért a biztonsági szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy az alkalmazásokat csak a hivatalos Google Play áruházból szerezzék be, és onnan is csak kellő körültekintéssel, hiszen időnként sajnos a Play védelmén is átcsúsznak nemkívánatos appok. Emellett az alkalmazások által kért engedélyek megadásakor is megfontoltnak kell lenni.
Vélemények
 
 1. 4

  A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 4

  A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség