Üzenetküldőket támad a SafeChat mobilvírus

​Célzott, adatlopásra kiélezett támadások indultak egy SafeChat nevű androidos alkalmazás bevonásával.
 

Biztonsági kutatók egy újabb kártékony, androidos alkalmazásra derítettek fényt, amely egyelőre célzott támadásokban jut szerephez. Az eddigi vizsgálatok szerint a nemkívánatos app a Google Play áruházban nem található meg, mivel azt jelenleg elsősorban WhatsApp-on keresztül próbálja célba juttatni egy indiai kiberbanda. (Ez a csoport korábban már hamis VPN-alkalmazásokkal is próbálkozott.)
 
A SafeChat nevű alkalmazás a Coverlm kémprogram leszármazottja. Emiatt alkalmas egyebek mellett Telegram, Signal, WhatsApp, Viber és Facebook Messengerrel kapcsolatos adatlopások végrehajtására. Emellett olyan adatokat is képes bezsebelni, mint például hívásnaplók, helykoordináták, SMS-üzenetek. Az összegyűjtött adatokat titkosítja, majd a 2053-as porton keresztül tölti fel azokat a vezérlőszerverére. Ilyen módon valósítja meg az adatszivárogtatást.
 
Amikor a megtévesztett felhasználó letölti és telepíti a SafeChatet, akkor először az különféle engedélyeket kér, majd egy regisztrációs felületet jelenít meg, amelyen a felhasználó létrehozhat magának egy új fiókot. Az app arra is megkéri az áldozatot, hogy az alkalmazást tegye be kivételként az Android akkumulátor optimalizációs funkciójába, ezzel biztosítva, hogy a háttérben zavartalanul tudjon tevékenykedni.
 
A SafeChat esete is azt támasztja alá, hogy az appok telepítésekor nagyon körültekintőnek kell lenni. Noha a hivatalos Google Play áruház sem mentes a problémás alkalmazásoktól, de még mindig jóval kisebb kockázattal jár az onnan való telepítés, mint egy ismeretlen forrásból történő alkalmazásbeszerzés.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség