Üzenetküldőket támad a SafeChat mobilvírus

​Célzott, adatlopásra kiélezett támadások indultak egy SafeChat nevű androidos alkalmazás bevonásával.
 

Biztonsági kutatók egy újabb kártékony, androidos alkalmazásra derítettek fényt, amely egyelőre célzott támadásokban jut szerephez. Az eddigi vizsgálatok szerint a nemkívánatos app a Google Play áruházban nem található meg, mivel azt jelenleg elsősorban WhatsApp-on keresztül próbálja célba juttatni egy indiai kiberbanda. (Ez a csoport korábban már hamis VPN-alkalmazásokkal is próbálkozott.)
 
A SafeChat nevű alkalmazás a Coverlm kémprogram leszármazottja. Emiatt alkalmas egyebek mellett Telegram, Signal, WhatsApp, Viber és Facebook Messengerrel kapcsolatos adatlopások végrehajtására. Emellett olyan adatokat is képes bezsebelni, mint például hívásnaplók, helykoordináták, SMS-üzenetek. Az összegyűjtött adatokat titkosítja, majd a 2053-as porton keresztül tölti fel azokat a vezérlőszerverére. Ilyen módon valósítja meg az adatszivárogtatást.
 
Amikor a megtévesztett felhasználó letölti és telepíti a SafeChatet, akkor először az különféle engedélyeket kér, majd egy regisztrációs felületet jelenít meg, amelyen a felhasználó létrehozhat magának egy új fiókot. Az app arra is megkéri az áldozatot, hogy az alkalmazást tegye be kivételként az Android akkumulátor optimalizációs funkciójába, ezzel biztosítva, hogy a háttérben zavartalanul tudjon tevékenykedni.
 
A SafeChat esete is azt támasztja alá, hogy az appok telepítésekor nagyon körültekintőnek kell lenni. Noha a hivatalos Google Play áruház sem mentes a problémás alkalmazásoktól, de még mindig jóval kisebb kockázattal jár az onnan való telepítés, mint egy ismeretlen forrásból történő alkalmazásbeszerzés.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség