Ügyesebb lett a VirusTotal

A népszerű VirusTotal egy újabb hasznos szolgáltatással bővült. Ezúttal az androidos károkozók elemzése vált egyszerűbbé.
 
hirdetés

A VirusTotal kezdetben a számítógépeket veszélyeztető kártékony fájlok elemzését, ellenőrzését szolgálta. Azonban amikor a Google 2013-ban felvásárolta, akkor hamar kiderült, hogy ennél jóval többre is képes a szolgáltatás. A felvásárlást követő évben már megjelent az a sandbox technológia, amely a károkozókat nemcsak szignatúrák alapján értékelte, hanem viselkedés alapú elemzéseket is végzett. Ezzel párhuzamosan elkezdett nyitni az android platform felé is. Erre szükség is volt hiszen ekkor kezdtek igazán terjedni a mobilvírusok, amik a Google operációs rendszerére épülő készülékeket ostromolták, és teszik mindezt mind a mai napig.
 
A VirusTotal fejlesztői az elmúlt időszakban sem tétlenkedtek, hiszen több újdonsággal is jelentkeztek. Ezek közül most a Droidy nevű megoldás került középpontba, amely a korábbi sandbox technológiák kiterjesztésének tekinthető. A feladata, hogy számos művelet elemzésével kiszűrje a szokatlan, gyanús, ártalmas tevékenységeket. A technológia jelenlegi verziója a következőket figyeli, monitorozza:
- Java hívások
- SQLite adatbázisműveletek
- szolgáltatások indítása, leállítása
- jogosultságok ellenőrzése
- titkosításokkal kapcsolatos műveletek
- fájlrendszert érintő változások.
 
Az új funkció egyik fontos jellemzője, hogy olyan jelentéseket is biztosít, amelyek révén a biztonsági kutatók is alaposabb betekintést nyerhetnek egy-egy app működésébe, és a saját elemzéseiket alátámaszthatják, illetve segítséget kaphatnak az ártalmas programok kategorizálásában.
Vélemények
 
  1. 3

    A Linux Kernel legutóbb feltárt sebezhetőségére elérhetővé vált a megfelelő hibajavítás.

  2. 4

    Az Apache SpamAssassin két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
​Pénzt ígért a webes Word dokumentum

Rafinált megoldást találtak a kiberbűnözők arra, hogy a felhasználókat rávegyék az Emotet trójai telepítésére

​Ötvenezer nyomtatót hackeltek meg egy YouTube sztár kedvéért

A YouTube elsőbbségért folyó virtuális harc nemrég rémisztő hackertámadásban öltött testet: az egyik kiberbűnöző 50 ezer nyomtatót használt arra, hogy kedvenc sztárjának szerezzen plusz feliratkozókat.

hirdetés
Közösség
1