Saját magát is titkosítja a Cactus zsarolóvírus

​A Cactus zsarolóvírus már önmagát is titkosítja annak érdekében, hogy minél nagyobb valószínűséggel tudja átejteni a víruskeresőket.
 

Az sajnos korántsem szokatlan jelenség, hogy napi rendszerességgel jelennek meg különféle zsarolóvírusok, illetve azok variánsai, hogy aztán fájlok titkosításával és/vagy adatszivárogtatással hozzájárulhassanak ahhoz, hogy az internetes csalók pénzt követelhessenek az áldozataiktól. Az azonban már nem megszokott, hogy egy olyan szerzemény bukkan fel, amely nem kizárólag a felhasználók állományait titkosítja, hanem a sajátjait is.
 
A Kroll vállalat biztonsági kutatói a Cactus nevű zsarolóprogram vizsgálata során derítettek fényt a károkozó trükkjére. Ennek lényege, hogy a kártékony program a saját állományait is titkosítottan kezeli. Egyrészt a futtatásához szükséges fájlja tömörített és titkosított formában jut be az áldozatok hálózataiba. (Ehhez a vírus a teljesen legális és széles körben használatos 7-Zip alkalmazást hívja segítségül.) Ráadásul nem kizárólag a futtatható fájlja kódolt, hanem a működését szabályzó, konfigurációs állomány is, amelyet csak a csalók által ismert dekódoló kulcs birtokában lehet visszafejteni.

 
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség