Rafinált károkozó veszélyezteti a WordPress-t

Egy olyan kártékony kód került elő, amely a WordPress alapú weboldalak üzemeltetői, illetve azok látogatói számára is kellemetlen meglepetéseket tud okozni.
 

A széles körben használt Wordfence nevű bővítményt fejlesztő Defiant szakemberei lettek figyelmesek egy olyan kiegészítőre, amely korántsem azt a feladatot látta el, mint ami a leírásában szerepelt. Kiderült, hogy az ártalmas WordPress bővítmény, illetve annak kódja legalább a nyár közepe óta jelen van. Az eddig feltárt változatai cache-elési funkciókkal hitegettek. Az ilyen típusú bővítményeket az üzemeltetők, fejlesztők azért szokták telepíteni, hogy csökkentsék a webhelyeket kiszolgáló szerverek terheltségét, és felgyorsítsák az oldalak megjelenítési idejét. Csakhogy ez esetben valami egészen más történt a háttérben. 

A Defiant szerint a káros kiegészítő elsődleges célja, hogy egy hátsó kaput létesítsen. Mindezt meglehetősen szofisztikáltan teszi. Több módszert is bevet annak érdekében, hogy kerülje a feltűnést, és ezáltal minél hosszabb ideig tudjon anélkül működni, hogy az üzemeltetők gyanakodni kezdenének. Ezen módszerek közé tartozik például, hogy elrejti saját magát az aktív bővítmények listáján. Emellett képes megkülönböztetni a különféle robotok, valamint a felhasználók általi oldalletöltéseket, és ennek megfelelően teszi elérhetővé a különböző tartalmakat. Sőt arra is alkalmas, hogy az admin oldalra bejelentkezett felhasználó számára olyan tartalmakat jelenítsen meg, amelyek nem tartalmaznak kártékony kódokat, hivatkozásokat.

 
  a