Nem hagyja békén az okostelefonokat a SharkBot vírus

​Ismét egyre jelentősebb támadásokat indít az androidos mobilokat fertőző SharkBot trójai.
 

A SharkBot első változatát tavaly októberben detektálta az olasz Cleafy biztonsági cég kutatócsoportja. Már akkor lehetett látni, hogy egy olyan kártékony programról van szó, amellyel hosszabb távon is komolyan kell számolni. Ugyan néhány hónapon keresztül a SharkBot kapcsán nem igazán voltak újabb fejlemények, de márciusban aztán nagyon rákapcsoltak a fejlesztők. Akkor már a hivatalos Play áruházban is felütötte a fejét a károkozó, amely képes volt a felhasználó által megadott adatok kémlelésére, naplózására, SMS-üzenetek kiszivárogtatására, és adott esetben a készülék feletti irányítás teljes átvételére.
 
A SharkBotnak májusban jelent meg a 2-es verziója, amely elsősorban a vezérlőszervereivel folytatott kommunikáció terén szolgált újdonságokkal, valamint egy DGA (Domain Generation Algorithm) algoritmus is belekerült. Augusztusban pedig a Fox IT szakértői leplezték le a 2.25-ös verziót, amely napjainkban is terjed. Legutóbb az alábbi két alkalmazás kapcsán sikerült kimutatni:
 • Mister Phone Cleaner
 • Kylhavy Mobile Security

 
 
 1. 4

  A Sophos Firewall egy súlyos sebezhetőséget tartalmaz.

 2. 4

  A Nessus Network Monitor számos biztonsági frissítést kapott.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
A kiberbűnözők kedvelt célpontjai a böngészőkben

A webböngészők a digitális világ kapui. Olyan eszközök, melyekkel naponta órákat töltünk, és egyúttal értékes célpontot jelentenek a támadók számára is.

​Egyre több átverés jelenik meg az online piactereken

Egy közelmúltban készült felmérés résztvevőinek hatoda volt már csalás áldozata az Facebook Marketplace-en, a Facebook pedig nehezen tudja kiszűrni a csalókat.

hirdetés
Közösség