Nem hagyja békén az okostelefonokat a SharkBot vírus

​Ismét egyre jelentősebb támadásokat indít az androidos mobilokat fertőző SharkBot trójai.
 

A SharkBot első változatát tavaly októberben detektálta az olasz Cleafy biztonsági cég kutatócsoportja. Már akkor lehetett látni, hogy egy olyan kártékony programról van szó, amellyel hosszabb távon is komolyan kell számolni. Ugyan néhány hónapon keresztül a SharkBot kapcsán nem igazán voltak újabb fejlemények, de márciusban aztán nagyon rákapcsoltak a fejlesztők. Akkor már a hivatalos Play áruházban is felütötte a fejét a károkozó, amely képes volt a felhasználó által megadott adatok kémlelésére, naplózására, SMS-üzenetek kiszivárogtatására, és adott esetben a készülék feletti irányítás teljes átvételére.
 
A SharkBotnak májusban jelent meg a 2-es verziója, amely elsősorban a vezérlőszervereivel folytatott kommunikáció terén szolgált újdonságokkal, valamint egy DGA (Domain Generation Algorithm) algoritmus is belekerült. Augusztusban pedig a Fox IT szakértői leplezték le a 2.25-ös verziót, amely napjainkban is terjed. Legutóbb az alábbi két alkalmazás kapcsán sikerült kimutatni:
 • Mister Phone Cleaner
 • Kylhavy Mobile Security

 
 
 1. 4

  A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

 2. 3

  Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség