Mutatjuk a legveszélyesebb szoftverhibákat

​Megjelent az a toplista, amely napjaink legveszélyesebb sebezhetőségeire hívja fel a figyelmet. Az is kiderül belőle, hogy az elmúlt években sajnos sok területen vallott kudarcot a biztonság megerősítése.
 
hirdetés
Az OWASP Top 10 a létezése óta lényeges szerepet tölt be a sérülékenységek értékelésében. Ez egy gondosan összeállított lista a legtöbb problémát okozó szoftveres sebezhetőségekről. Az előző verziója még 2013-ban készült, így már ideje volt, hogy megjelenjen egy új lista. Az OWASP tavasszal elérhetővé tette a 2017-es változat előzetesét, míg a napokban a végleges kiadás is napvilágot látott. 

A toplista egy olyan átfogó, számos partner bevonásával elvégzett, széles körű vizsgálaton nyugszik, amelynek során 114 ezer alkalmazás elemzésére került sor. Ha összevetjük a régi és az új listát, akkor első ránézésre sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Ez sajnos azt is jelenti, hogy az évek során számos kockázati tényező maradt fent, azaz a kockázatcsökkentő lépések nem minden téren vezettek eredményre. 


Forrás: OWASP

A 2013-as éllovasok, vagyis a kódbefecskendezésre visszavezethető sebezhetőségek megőrizték vezető helyüket. Ide tartoznak az SQL injection és az egyéb kódinjektálásra lehetőséget adó hibák. Kivételt képez ez alól az XSS (Cross-Site Scripting). Az OWASP szakemberei sokat tanakodtak, hogy ezt a hibatípust meghagyják-e különálló kategóriaként, de végül úgy határoztak, hogy az XSS-t sem a kockázatok, sem a támadási technikák szempontjából nem célszérű egybevonni a különféle kódbefecskendezési hibákkal.

A régi listáról lekerült a CSRF (Cross-Site Request Forgery), ami a szakértők szerint elsősorban annak köszönhető, hogy a fejlett fejlesztői környezetek e tekintetben biztonságosabb alkalmazások fejlesztését teszik lehetővé. Az összes sérülékenység 5 százalékát tették ki a CSRF-rendellenességek, így nem kerültek be az "élmezőnybe". Hasonlóan a nem megfelelően ellenőrzött átirányítási és forgalomtovábbítási funkciókhoz. 

A kieső sebezhetőségek helyét viszont újabbak vették át. Így például előtérbe kerültek az XXE (XML external entity) alapú károkozások, a nem biztonságosan végzett deszerializáció, valamint a nem megfelelő naplózás és monitorozás. Ez utóbbinak elsősorban közvetett hatása van: sokszor nem maguk a fejlesztők veszik észre a hibákat vagy az incidenseket, hanem azokat külső személyek, szervezetek jelzik. 

Az OWASP igyekezett megtartani a 2013-ban is alkalmazott kategórizálási rendszerét, és az ehhez kapcsoló elnevezéseket. Ugyanakkor jelezte, hogy az azonos vagy hasonló elnevezések nem feltétlenül ugyanazokat a kockázati tényezőket fedik le. Például a hibás konfigurálás a 2017-es toplistában már magában foglalja a felhős rendszerekben elkövetett bakikat is. Ezek közül viszonylag gyakori, amikor az üzemeltetők figyelmetlenségből az Amazon S3 révén tárolt adatokat nyilvánosan megosztják.

A tervek szerint az OWASP a toplista tekintetében némi szünetet tart, és a következő sebezhetőségi ranglistát 2020-ban fogja publikálni.
Vélemények
 
  1. 3

    A Tenable SecurityCenter két sérülékenység miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    A PostgreSQL fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 3

    A Juniper Junos egy hálózatkezelési hiba miatt eshet támadások áldozatává.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1