Meg kell küzdeni a kiberbiztosításokért

​Egyre szigorúbb elvárásokat támasztanak a biztosítók az ügyfeleik védelmi rendszerei kapcsán.
 

A Sophos 5600 informatikai szakértőt kérdezett meg kiberbiztosításokkal kapcsolatos tapasztalatokról. A válaszadók 66 százaléka jelezte, hogy az elmúlt évben legalább egy olyan incidens áldozata lett, amelyben zsarolóvírus is szerepet kapott. Ugyanezen arány egy évvel korábban még csak 37 százalék volt, ami azt mutatja, hogy e kártékony programokkal szembeni kitettség folyamatosan növekszik. Ugyanakkor nem kizárólag a támadások száma dönt rekordokat, hanem a követelt váltságdíjak mértéke is.
 
A zsarolóvírusok elleni védekezés legfontosabb összetevőjét a megelőzést is szolgáló technológiák, valamint a felhasználók tudatosságnövelése adja. Ugyanakkor, ha mégis megtörténik a baj, akkor nem árt, ha a pórul járt szervezet minél több segítséget kap a helyreállításhoz, valamint a károk enyhítéséhez. Erre szolgálnak a kiberbiztosítások, amelyek között számos olyan található, amik zsarolóvírusok okozta károk esetén is fizetnek.
 
A fenyegetettségek számának növekedését szemlélve nem meglepő, hogy az utóbbi időszakban rohamosan nő a kiberbiztosítások szerepe és elterjedtsége. A válaszadók 92 százaléka mondta azt, hogy a szervezete jelenleg rendelkezik valamilyen szintű kiberbiztosítással, és 83 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy a biztosítása zsarolóvírusok rombolása esetén is segítséget nyújt.
 
Ágazati szinten az energetikai és közüzemi szektor rendelkezik a legmagasabb szintű kiberbiztosítási lefedettséggel, míg a legkevesebbet a gyártócégek áldoznak erre.
 
A biztosítók is bekeményítettek
 
A megkérdezettek több mint fele jelezte, hogy a kiberbiztosítások igénybevételéhez szükséges feltételek teljesítése egyre nehezebbé válik, vagyis a biztosítók mind több elvárással állnak elő. Ezek az irányelvek egyre komplexebbek. Ráadásul a biztosítási díjak is növekednek.
 
A biztosítók egyebek mellett az alábbi elvárásokat támaszthatják:
 • többlépcsős hitelesítés a távoli elérésekhez és a kiemelt hozzáférésekhez
 • EDR-megoldások használata
 • rendszeres és tesztelt biztonsági mentések
 • PAM (privileged access management) megléte
 • e-mail és tartalomszűrés
Vélemények
 
 1. 3

  Az Apache Tomcat egy közepes veszélyességű hiba miatt kapott frissítést.

 2. 4

  Az Edge webböngésző megkapta az újabb biztonsági frissítését.

 3. 1

  ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Új, hálózati szintű megoldás a távközlési és internetszolgáltatók számára

Az új ESET NetProtect védi az ügyfelek Telco- és ISP-hálózatokhoz csatlakoztatott eszközeit a rosszindulatú webtartományoktól, a rosszindulatú szoftverektől, adathalászoktól és nem kívánt tartalmaktól.

​Zero Trust egyszerűen a Balasys és a One Identity megoldásaival

A Balasys, a közép-európai régió egyik legjelentősebb kiberbiztonsági szoftvergyártója saját fejlesztésű és disztributált termékekből álló Zero Trust portfolióját a One Identity legújabb megoldásaival egészíti ki.

hirdetés
Közösség