Kockázatosak a hanyagul beállított nyomtatók

Egyes nyomtatók kapcsán olyan biztonsági kockázatok merültek fel, amelyek kis odafigyeléssel könnyedén megszüntethetők.
 
hirdetés
Az informatikai infrastruktúrák szerves részét képező nyomtatók is odafigyelést igényelnek biztonsági szempontból. A nyomtatókon ugyanis rengeteg bizalmas dokumentum, adat "jelenik meg", és a kiterjesztett menedzsment lehetőségeknek köszönhetően adminisztrációs kockázatok is felmerülnek.
 
Ankit Anubhav, a NewSky Security vezető biztonsági kutatója a Brother nyomtatók kapcsán világított rá a legutóbb felmerült aggályaira. A vizsgálatai során ugyanis azt vette észre, hogy a gyártó egyes készülékei viszonylag könnyen válhatnak kiszolgáltatottá akár külső támadásokkal szemben is. Az alapvető problémát az okozza, hogy a Brother a szóban forgó nyomtatóit olyan módon szállítja, hogy az adminisztrációs felülethez nem tartozik jelszó. Ha pedig egy üzemeltető a nyomtatót „csak úgy” beállítja a hálózatba, és megfeledkezik a jelszó megadásáról, akkor az könnyen a hackerek malmára hajthatja a vizet. A szakember szerint az érintett típusok között találjuk egyebek mellett az alábbiakat is:
DCP-9020CDW
MFC-9340CDW
MFC-L2700DW
MFC-J2510.
 
Anubhav azért hívta fel a figyelmet ezekre - az amúgy nem új keletű veszélyekre -, mert a vizsgálatai során több mint 700 olyan Brother nyomtatót mutatott ki szerte a világon, amelyek mindenféle megeröltetés nélkül manipulálhatók jelszó hiányában. A sebezhető készülékek felkutatásához webes keresőket, például a Shodant használta. Arra jött rá, hogy több egyetemen is működnek ilyen sérülékeny nyomtatók, de kormányzati szervezeteknél is talált problémás készüléket. Mindezt jelezte a szervezetek értesítésére szakosodott GDI Foundationnek, amely megkezdte az értintett vállalatok, intézmények tájékoztatását.
 
A megoldás
 
A fenti probléma ellen meglehetősen egyszerűen lehet védekezni. Először is erős jelszót kell megadni a menedzsment felülethez való hozzáféréshez. Másrészt pedig ellenőrizni kell, hogy a nyomtatók milyen módon érhetők el az internet felől, és szükség esetén korlátozásokat, kontrollokat kell bevezetni. A legfontosabb pedig, hogy mindez valójában nem Brother specifikus probléma, ezért minden más nyomtató, illetve IoT-eszköz esetében is figyelni kell a hozzáféréskezelés megerősítésére.
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1