Jelszavakat szivárogtatnak az okosizzók?

Biztonsági kutatók egyes okosizzókban, illetve azokhoz kapcsolódó mobil alkalmazásokban veszélyes sebezhetőségekre derítettek fényt.
 

Mint oly sok más "okos"-ként aposztrofált eszköz, úgy az okosizzók is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében. Azonban már számos esetben igazolódott be, hogy a hálózati és internetes kapcsolatok kiépítésére alkalmas (IoT) készülékek biztonsági kockázatokat is hordoznak. Ez alól pedig az okosizzók sem jelentenek kivételt. 

Olasz és brit egyetemi kutatók ezúttal a TP-Link okosizzó megoldásait vették alaposabban górcső alá. A vizsgálataik hasznosnak bizonyultak, hiszen több sérülékenységre is sikerült fényt deríteni. Ezek a biztonsági rések nem kizárólag az okosizzókat, hanem az azok kezelésére szolgáló, androidos alkalmazást is sújtják. 

A vizsgálatok során a nagy mennyiségben értékesített TP-Link Tapo L530E okosizzó, valamint a Google Play áruházban több mint 10 millió letöltést számláló, androidos Tapo app kapta a főszerepet. A felfedezett sebezhetőségek közül a legveszélyesebb WiFi SSID-k és hozzájuk kötődő jelszavak kiszivárgását segítheti elő. 

A sebezhetőségek a következők:
 • Tapo felhasználónevek és jelszavak nem megfelelő kezelése
 • kódba "égetett", titkosításhoz használatos adatok (shared secret)
 • nem megfelelően implementált szimmetrikus titkosítás alkalmazása
 • munkameneti azonosítók kezelése, érvénytelenítése.

A biztonsági szakértők már jelezték a felfedezéseiket a TP-Linknek, amely már elkezdte a sebezhetőségek kivizsgálását. A gyártó ígéretet tett arra, hogy mind az okosizzók, mind a Tapo app esetében megteszi az elvárt lépéseket, és szükség esetén hibajavításokat fog kiadni.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a vizsgálataiknak nem az volt a legfontosabb célja, hogy a TP-Link megoldásait helyezzék középpontba, hanem sokkal inkább arra szerettek volna rávilágítani, hogy az IoT eszközök is komoly figyelmet követelnek biztonsági szempontból.
Vélemények
 
 1. 4

  Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

 2. 4

  A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

 3. 3

  A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség