Jelszavakat szivárogtatnak az okosizzók?

Biztonsági kutatók egyes okosizzókban, illetve azokhoz kapcsolódó mobil alkalmazásokban veszélyes sebezhetőségekre derítettek fényt.
 

Mint oly sok más "okos"-ként aposztrofált eszköz, úgy az okosizzók is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a felhasználók körében. Azonban már számos esetben igazolódott be, hogy a hálózati és internetes kapcsolatok kiépítésére alkalmas (IoT) készülékek biztonsági kockázatokat is hordoznak. Ez alól pedig az okosizzók sem jelentenek kivételt. 

Olasz és brit egyetemi kutatók ezúttal a TP-Link okosizzó megoldásait vették alaposabban górcső alá. A vizsgálataik hasznosnak bizonyultak, hiszen több sérülékenységre is sikerült fényt deríteni. Ezek a biztonsági rések nem kizárólag az okosizzókat, hanem az azok kezelésére szolgáló, androidos alkalmazást is sújtják. 

A vizsgálatok során a nagy mennyiségben értékesített TP-Link Tapo L530E okosizzó, valamint a Google Play áruházban több mint 10 millió letöltést számláló, androidos Tapo app kapta a főszerepet. A felfedezett sebezhetőségek közül a legveszélyesebb WiFi SSID-k és hozzájuk kötődő jelszavak kiszivárgását segítheti elő. 

A sebezhetőségek a következők:
 • Tapo felhasználónevek és jelszavak nem megfelelő kezelése
 • kódba "égetett", titkosításhoz használatos adatok (shared secret)
 • nem megfelelően implementált szimmetrikus titkosítás alkalmazása
 • munkameneti azonosítók kezelése, érvénytelenítése.

A biztonsági szakértők már jelezték a felfedezéseiket a TP-Linknek, amely már elkezdte a sebezhetőségek kivizsgálását. A gyártó ígéretet tett arra, hogy mind az okosizzók, mind a Tapo app esetében megteszi az elvárt lépéseket, és szükség esetén hibajavításokat fog kiadni.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a vizsgálataiknak nem az volt a legfontosabb célja, hogy a TP-Link megoldásait helyezzék középpontba, hanem sokkal inkább arra szerettek volna rávilágítani, hogy az IoT eszközök is komoly figyelmet követelnek biztonsági szempontból.
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség