Egyre nagyobb üzlet a hibavadászat

A Google tavaly sem fukarkodott az etikus hackerek jutalmazásakor. Összesen 12 millió dollárt osztott ki a hibavadászok között.
 

A Google már régóta preferálja az úgynevezett hibavadász programokat, amelyek keretében fogadja az etikus hackerek, biztonsági kutatók különféle sérülékenységekkel kapcsolatos bejelentéseit. Mindezt nem várja ingyen, hiszen szabályszerű hibakezelés és -bejelentés esetén jutalmat is ad, amelynek mértéke a kisebb összegektől egészen csillagászati magasságokig emelkedhet.
 
A vállalat által közzétett jelentés szerint 2022-ben az összes hibavadász programját illetően 12 millió dollárral jutalmazta a sebezhetőségeket etikus módon feltáró szakembereket. (Ez az összeg 2021-ben 8,7 millió dollár volt.)
 
Összesen 700 kutató részesült díjazásban, akik 68 országból hívták fel a cég fejlesztőinek figyelmét különböző biztonsági résekre. Ezekből pedig szép számmal akadt, hiszen tavaly a Google mérnökei több mint 2900 sebezhetőséget orvosoltak.
 
2022-ben a Google Chrome VRP program keretében 360 hibabejelentés érkezett a Chrome böngésző kapcsán, ami 3,5 millió dolláros kifizetést jelentett. Emellett a ChromeOS-ben is sikerült kimutatni 110 biztonsági rést. Az ACSRP (Android Chipset Security Reward Program) esetében pedig több mint 700 hibabejelentést kapott a cég, amiért összesen 486 ezer dollár ütötte a hibavadászok markát.
 
A legnagyobb jutalom
 
2022-ben a legnagyobb jutalomban az a biztonsági kutató részesült, aki egy öt hibából álló sebezhetőségi láncon keresztül tudta meghackelni az Android operációs rendszert. A munkájáért 605 ezer dollárt kapott. (Jelenleg a legnagyobb összegű jutalom a Google-nél egymillió dollár, amit az kaphat meg, aki jogosulatlan távoli kódfuttatási célokkal sikeresen feltár és kihasznál egy sérülékenységet a Pixel Titan M biztonsági chipben.)
 
Tavaly a legtöbb biztonsági rést a következő szakemberek jelezték a Google számára:
 • Aman Pandey (Bugsmirror) - több mint 200 hibabejelentés
 • Zinuo Han (OPPO Amber Security Lab) - 150 hibabejelentés
 • Yu-Cheng Lin - megközelítőleg 100 hibabejelentés
 
 1. 4

  Elérhetővé váltak a MySQL legújabb biztonsági frissítéseit.

 2. 4

  A Java frissítésével ezúttal hét biztonsági rés foltozható be.

 3. 3

  Telepíthetők az Oracle Database Server legújabb biztonsági frissítései.

 4. 4

  A VirtualBox virtualizációs alkalmazás három biztonsági hibát tartalmaz.

 5. 5

  A Cisco egy kritikus veszélyességű sebezhetőséget szüntetett meg az SSM-ben.

 6. 3

  Az IBM Security SOAR esetében egy biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 7. 3

  A Palo Alto Networks egy hibajavítást adott ki a PAN-OS-hez.

 8. 4

  Az NVIDIA egyes grafikus drivereiben egy veszélyes hibára derült fény.

 9. 3

  A Webminhez több biztonsági frissítés vált letölthetővé.

 10. 3

  A Wireshark egy nemrég feltárt sebezhetőség miatt kapott frissítést.

Partnerhírek
Mesterséges intelligencia és deepfake a támadásokban

Az ESET legújabb Threat Report jelentése átfogó képet ad az ESET szakértői csapata által 2023 decemberétől 2024 májusáig megfigyelt fenyegetettségi trendekről.

​A kiberbűnözők piszkos játéka

A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai a sport szerelmesei voltak.

hirdetés
Közösség