Zsarolóvírusra csaptak le a szoftverkalózok

​A Zeppelin zsarolóvírus ismét feltűnt az egyik hackerfórumon. A kártékony program kalózverzióját 500 dollárért árulják.
 

A Delphivel készült Zeppelin zsarolóvírus 2019-ben jelent meg, és egészen 2022-ig veszélyeztette a számítógépeket. Az internet sötét oldalán 2021-ben még több mint 2000 dollárt kértek a csalók a vírusért, de RaaS (Ransomware-as-a-Service) szolgáltatás formájában is elérhetővé tették azt. Az utóbbi esetben 30 százalék "jutalékot" vontak le a Zeppelin által kizsarolt összegekből. 2022 novemberében sikerült a hatóságoknak felszámolniuk a károkozóhoz kapcsolódó alvilági tevékenységeket, és azóta nem is igazán lehetett hallani a vírusról. Egészen mostanáig. 

Az egyik hackerfórumon ugyanis megjelent egy olyan hirdetés, amely szerint 500 dollár fejében hozzá lehet jutni Zeppelin forráskódjához. A vírust hirdető személy azt állította, hogy a forráskód mellett a károkozóhoz tartozó builder alkalmazást is rendelkezésére bocsátja a vásárlóknak, akik ezzel a "csomaggal" saját RaaS szolgáltatás indíthatnak, vagy akár saját zsarolóvírust fejleszthetnek. Az eladó egyébként elismerte, hogy a builder alkalmazás egy kalóz (tört) változat. 

A Zeppelin útját nyomon követő KELA szakemberei szerint az internetes fórumon többen az iránt érdeklődtek, hogy a Zeppelin mely verzióját vásárolhatják meg. Ezt pedig azért tették, mert korábban kiderült, hogy a Zeppelin egyik kiadása hibás, aminek köszönhetően biztonsági kutatóknak már sikerült egy dekódoló eszközt készíteniük a kompromittált állományok helyreállításához. Az eladó ezekre a kérdésekre azt a választ adta, hogy a forráskód a Zeppelin második, már javított kiadásához tartozik. 
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség