Zsarolóvírus okozott áramszünetet Dél-Afrikában

Johannesburgban nagyon komoly fennakadásokat okozott egy zsarolóvírus. Egy áramszolgáltató rendszerét kényszerítette térdre.
 

Az információbiztonsági hírekben nem túl gyakran tűnik fel a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa. Azonban az elmúlt napokban olyan események történtek Johannesburgban, amelyek hamar bejárták a világsajtót, nem véletlenül. A város áramszolgáltatóját, a City Powert ugyanis egy nagyon komoly kibertámadás érte, aminek során számos adatbázis, számítógép, szerver és hálózati eszköz kompromittálódott. Ennek következtében először elérhetetlenné vált a vállalat weboldala, illetve használhatatlanok lettek a webes szolgáltatásai. Nem sokkal később pedig már áramszünetek is jelentkeztek. Mivel a cég „kívülről” elérhetetlenné vált, ezért a Twitteren keresztül igyekezett tájékoztatást adni. Ekkor derült ki, hogy a háttérben egy zsaroló program áll, amely az informatikai infrastruktúra számos pontján tudott komoly károkokat előidézni.
 
A vírustámadás észlelését követően a szakemberek megtették az ilyenkor nélkülözhetetlen lépéseket, de így is sok rendszer kompromittálódott, amiket biztonsági mentésekből kezdtek helyreállítani. A helyzet körülbelül 6 órával később kezdett javulni, de még másnap is elérhetetlen volt a cég weboldala, illetve a hibabejelentő felülete. Ezért egy alternatív, ideiglenes weblapot indított.
 
A City Power egyelőre nem közölte, hogy melyik zsarolóvírus okozta a fennakadásokat. Az azonban biztos, hogy a belső hálózatban nagyon gyorsan terjedt. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a biztonsági incidens során személyes adatok nem sérültek, és nem is kerültek illetéktelen kezekbe.
 
Az utóbbi időben jelentősen nőtt azon támadások száma, amelyeket célzott módon követtek el zsaroló programok bevonásával.
Vélemények
 
  1. 3

    A Vivotek firmware frissítést adott ki egyes IP-kameráihoz.

  2. 3

    A Dell EMC RSA Archer két sérülékenységtől vált meg a legújabb frissítéseinek köszönhetően.

  3. 1

    A Priwidd trójai egy hátsó kaput létesít a fertőzött számítógépeken, és egy webszerverről fogadja a támadók utasításait.

 
Partnerhírek
Hamis szerelem a Facebookon

Tragédiába torkollott egy facebookos kamuprofil körüli eset, a féltékeny férj lelőtte az online csalók áldozatául esett feleségét.

A mobilbiztonság helyzete 2019 első félévében

Az ESET átfogó áttekintést készített arról, hogyan alakult a mobilbiztonsági helyzete a 2019-es esztendő első félévében.

hirdetés
Közösség
1