Zsarolóvírus okozott áramszünetet Dél-Afrikában

Johannesburgban nagyon komoly fennakadásokat okozott egy zsarolóvírus. Egy áramszolgáltató rendszerét kényszerítette térdre.
 
hirdetés

Az információbiztonsági hírekben nem túl gyakran tűnik fel a Dél-afrikai Köztársaság fővárosa. Azonban az elmúlt napokban olyan események történtek Johannesburgban, amelyek hamar bejárták a világsajtót, nem véletlenül. A város áramszolgáltatóját, a City Powert ugyanis egy nagyon komoly kibertámadás érte, aminek során számos adatbázis, számítógép, szerver és hálózati eszköz kompromittálódott. Ennek következtében először elérhetetlenné vált a vállalat weboldala, illetve használhatatlanok lettek a webes szolgáltatásai. Nem sokkal később pedig már áramszünetek is jelentkeztek. Mivel a cég „kívülről” elérhetetlenné vált, ezért a Twitteren keresztül igyekezett tájékoztatást adni. Ekkor derült ki, hogy a háttérben egy zsaroló program áll, amely az informatikai infrastruktúra számos pontján tudott komoly károkokat előidézni.
 
A vírustámadás észlelését követően a szakemberek megtették az ilyenkor nélkülözhetetlen lépéseket, de így is sok rendszer kompromittálódott, amiket biztonsági mentésekből kezdtek helyreállítani. A helyzet körülbelül 6 órával később kezdett javulni, de még másnap is elérhetetlen volt a cég weboldala, illetve a hibabejelentő felülete. Ezért egy alternatív, ideiglenes weblapot indított.
 
A City Power egyelőre nem közölte, hogy melyik zsarolóvírus okozta a fennakadásokat. Az azonban biztos, hogy a belső hálózatban nagyon gyorsan terjedt. A cég ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a biztonsági incidens során személyes adatok nem sérültek, és nem is kerültek illetéktelen kezekbe.
 
Az utóbbi időben jelentősen nőtt azon támadások száma, amelyeket célzott módon követtek el zsaroló programok bevonásával.
Vélemények
 
  1. 3

    A Lenovo Solution Center egy fontos biztonsági hibajavítást kapott.

  2. 3

    A McAfee Data Loss Prevention Endpoint for Windows alkalmazás két sebezhetőséget rejt.

  3. 2

    A Tepok trójai teljes mértékben használhatatlanná tudja tenni az általa megfertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
​Dollármilliomosok lehetünk hibavadászattal

Komolyabb lett az Apple hibavadász programja, a fődíj immár a másfél millió dollárt is elérheti.

Amikor az alkalmazott a belső ellenség

Több mint öt éven keresztül az AT&T egyes munkatársai pénzt kaptak azért, hogy kártevőket és engedély nélküli hardvereket telepítsenek a vállalat belső hálózatába.

hirdetés
Közösség
1