Zsarolóvírus miatt akadozott a Foxconn termelése

​A Foxconn hivatalosan is elismerte, hogy május végén az egyik mexikói gyárában egy zsarolóvírus okozott fennakadásokat.
 

Május végén a Foxconn egyik mexikói gyáregységében korlátozni kellett a termelést. Akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy mi okozta a fennakadásokat. Mostanra azonban beigazolódott, hogy a gyárat egy kibertámadás érte, amelynek következtében egy zsarolóvírus jutott be az informatikai infrastruktúrába. Az esettel kapcsolatban a Foxconn egyelőre meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott, de azt megerősítette, hogy a problémák gyökere egy zsarolóvírus által okozott fertőzésben keresendő.
 
"Beigazolódott, hogy az egyik mexikói gyárunkat zsarolóvírusra épülő kibertámadás sújtotta. A kiberbiztonsági csapatunk ennek megfelelően elkezdte végrehajtani a helyreállítási tervet. A gyár működése fokozatosan helyre is állt. Az üzleti működésben tapasztalható kiesést a termelési kapacitások szabályozásával kezeljük. Becsléseink szerint az incidens csak kisebb hatást gyakorol a teljes cégcsoport működésére" - közölte a Foxconn.
 
A vállalat egyelőre csak a közvetlen ügyfeleit és partnereit tájékoztatta a részletekről, így nincsnek hivatalosan megerősített információk a támadás pontos hátteréről. Az interneten megjelent hírek szerint azonban a gyár rendszerébe a LockBit zsarolóprogramnak sikerült bejutnia.
 
Időközben a LockBit mögött lévő kiberbanda magára vállalta a történteket, és egyben meg is zsarolta a Foxconn-t. A kibercsoport június 11-ig adott haladékot a váltságdíj kifizetésére, és közölte, hogy ha nem kapja meg a pénzt, akkor olyan adatokat, információkat fog nyilvánosságra hozni, amelyek a támadás során szivárogtak ki a cégtől.
 
Azt nem lehet tudni, hogy milyen információk kerülhettek ki, de nem zárható ki, hogy más vállalatok szellemi tulajdonai, tervdokumentációi stb. is illetéktelen kezekbe kerültek. (Az érintett üzem olyan cégeknek is gyárt, mint például a Sony, a Motorola vagy a Cisco.)
 
A Foxconn esetében nem ez volt az első mexikói támadás. 2020 decemberében egy másik mexikói üzemének rendszerébe került zsarolóvírus. Akkor a DoppelPaymer csoport okozott károkat, és követelt 34 millió dollárt a helyreállításhoz szükséges adatokért, illetve azért, hogy a támadás során lopott, állítólag 100 GB-nyi adatot ne hozza nyilvánosságra.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség