Titkosít, majd zsarol a Ransomlock trójai

A Ransomlock.AC trójai titkosítja a felhasználói fájlokat, majd egy program megvásárlására igyekszik rákényszeríteni az áldozatául esett számítógép tulajdonosát.
 

A Ransomlock.AC trójai nagyon komoly károkat képes előidézni az általa kiszemelt rendszereken. Amennyiben azokon elindul - például nem megfelelően felkészített vírusvédelem hiányában -, akkor sok bosszúságot is okozhat. Ennek oka, hogy rengeteg, különféle típusú fájlt titkosít le, amelyek ezt követően használhatatlanná válhatnak. A kártékony program nem kíméli a dokumentumokat és a multimédiás állományokat sem.

Az Isidor Biztonsági Központ jelentéséből kiderült, hogy a Ransomlock.AC - a zsaroló károkozókhoz hűen - a titkosítási tevékenységének befejezését követően  egy üzenetablakot jelenít meg, amelyben közli a felhasználóval, hogy a számítógépe egy kártékony program áldozatává vált, és a fájljai (1024 bites RSA titkosítási eljárással) lekódolásra kerültek. Ahhoz pedig, hogy az állományok helyreállíthatók legyenek, egy fizetős programot kell letölteni egy, a trójai által megadott weboldalról. Ezt követően nyomatékosítja, hogy ha a felhasználó saját maga próbálja elvégezni a dekódolást, akkor a fájljai végérvényesen sérülhetnek. 

A Ransomlock.AC további jellemzője, hogy a működéséhez szükség van PowerShellre. Amennyiben ezt nem talál a károkozó a fertőzött PC-n, akkor egy Dropbox fiókból letölti a szükséges állományokat.

A zsaroló trójai programok elleni védekezés során a megelőzésre kell koncentrálni, amelynek részét kell képeznie a naprakész vírusvédelemnek valamint a rendszeresen elvégzett biztonsági mentéseknek is.

Vélemények
 
  1. 3

    Az Adobe Commerce és a Magento Open Source is biztonsági hibajavítással bővült.

  2. 3

    A VMware egy biztonsági hibajavítást tett letölthetővé a vRealize megoldásaihoz.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
​Agresszív zsarolóvírus-taktikákról számolt be az ESET

A kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő ESET közzétette a 2021 második harmadát vizsgáló vírusriportját, amely összefoglalja észlelőrendszereinek legfontosabb statisztikáit és kutatási eredményeit.

Az 5 leggyakoribb, tinédzsereket célzó csalási módszer

A hamisított designer termékektől a „túl jó ahhoz, hogy igaz legyen” típusú állásajánlatokig – íme, öt gyakori trükk, melyekkel a csalók a kamaszok pénzét és személyes adatait próbálják megszerezni.

hirdetés
Közösség