Súlyos hiba volt a Facebookban

​A Facebook 40 ezer dollárt fizetett egy biztonsági kutatónak, aki olyan hibákat fedezett fel, amik révén átvehetővé vált az irányítás Facebook profilok felett.
 

A Facebook rendszeresen alakítgatja a hibavadász programját, amelynek keretében biztonsági kutatók tehetnek bejelentéseket az általuk felfedezett sebezhetőségekről. A legutóbbi iránymutatás szerint egy sérülékenységért akár 10 ezer dollár is kifizethető, amennyiben azt a bejelentő etikus módon, az előírásoknak megfelelően hozza a Facebook tudomására, és a biztonsági rés veszélyessége kritikusnak minősül.
 
A vállalat azt is jelezte, hogy a Researcher Collaboration Payouts nevű kezdeményezésének köszönhetően immár arra is van lehetőség, hogy egy-egy sebezhetőség vagy sebezhetőségi lánc kidolgozásán munkálkodó szakemberek, csapatok megosztva kapják a jutalmat. A cég reményei szerint ezáltal elősegíthetővé válhat a biztonsági közösségen belüli együttműködés.
 
Érdemes megjegyezni, hogy az előbbiekben említett 10 ezer dolláros jutalom nincs kőbe vésve, és korántsem jelenti azt, hogy egy-egy biztonsági hiba ne érhetne többet. Jó példa erre, hogy a Facebook éppen most díjazott egy szakembert 40 ezer dollárral egy olyan sérülékenységi lánc feltárása kapcsán, amely lehetőséget adott felhasználói profilokhoz való hozzáférésre és azok manipulálására. A jutalmazott szakember egyebek mellett az elfelejtett jelszó funkció kacsán használt ki egy hibát, és brute force módszerekkel kerülte meg az ellenőrzőkódokra épülő védelmet.
 
A Facebook szintén beszámolt egy 15 ezer dolláros jutalomról is, amit egy másik kutató kapott. Az általa kimutatott hiba a profilokhoz újonnan hozzáadott e-mail címek és telefonszámok láthatósági beállításait lehetett manipulálni.
 
A vállalat jelezte, hogy mindegyik szóban forgó sérülékenységet javította, így azok már nem jelentenek kockázatot. Emellett hangsúlyozta, hogy nincs arra utaló információ, hogy korábban ezekkel a sebezhetőségekkel bárki visszaélt volna.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal fejlesztői öt biztonsági réstől számoltak be.

  2. 4

    A Microsoft elérhetővé tette a Windows szeptemberi hibajavításait.

  3. 3

    ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
Milliárdnyi kibertámadás fenyegeti a rendszereket

Az ESET legújabb zsarolóvírus riportja 71 milliárd távoli hozzáférést célzó támadásról számol be.

​Miért fontos letakarni gyermekeink webkameráját?

Laptopok, okostelefonok és táblagépek - az okoseszközök többségének már van beépített kamerája.

hirdetés
Közösség