Sok veszélyt hordoznak a böngészős értesítők

​A csalók egyre gyakrabban élnek vissza a webböngészőkbe épített értesítési lehetőségekkel. Érdemes figyelni rá, hogy mit engedélyezünk netezés közben.
 

A webböngészőkben megjelenő értesítők alapvetően hasznos szolgálatot tesznek, hiszen egyes portálok ezen keresztül hívják fel a figyelmünket arra, ha új tartalom vált elérhetővé. Csakhogy - mint oly sok más sem - ez a lehetőség sem kerülte a csalók figyelmét. 

A Kaspersky felmérése szerint idén január eleje és szeptember vége között 69 százalékkal emelkedett azon böngészős értesítők száma, amelyek nemkívánatos reklámok megjelenítését segítették elő, vagy különféle online csalásokhoz vezettek. A biztonsági cég védelmi megoldásai az említett időszakban 14 millió nemkívánatos feliratkozási engedélykérést blokkoltak. 

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az értesítők sok veszélyt hordozhatnak, ha azok nem megbízható forrásból származnak. Egyebek mellett reklámokkal bosszanthatják a felhasználókat, adathalász támadások kezdeményezését segíthetik elő, de akár nemkívánatos programok vagy böngészőkiegészítők telepítéséhez is hozzájárulhatnak.

A kedvezőtlen trendeket a Mozilla is megerősítette. A Firefoxból származó telemetriai adatok ugyanis arról árulkodnak, hogy egyetlen hónap alatt a Firefox 63-as verziója 1,45 milliárd feliratkozási kérést jelenített meg. Ezek közül 23,68 millió alkalommal engedélyezték a felhasználók az értesítőket. 

A fentiek láttán nem csoda, hogy mind a Google, mind a Mozilla újabb lépeseket tervez a böngészős értesítőkkel kapcsolatos problémák kezelése érdekében. A Firefox hamarosan az engedélyező ablakokban a tiltást fogja alapértelmezésként felkínálni, majd a 72-es verziótól kezdődően már csak a címsorban megjelenített ikonra való kattintással lehet előhívni az értesítők küldését engedélyező kis ablakot. A Chrome szintén ebbe az irányba halad, és csak a címsorban megjelenített szöveg, illetve ikon fog árulkodni arról, hogy az adott weboldal értesítőkre történő feliratkozásra buzdít. 

A lényeg azonban az, hogy csak megbízható weboldalak esetén iratkozzunk fel webes értesítőkre. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Visual Studio kritikus fontosságú hibajavításokhoz jutott hozzá.

  2. 4

    Az Adobe 21 biztonsági rést foltozott be a PDF-kezelő alkalmazásain.

  3. 2

    ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1