Sok veszélyt hordoznak a böngészős értesítők

​A csalók egyre gyakrabban élnek vissza a webböngészőkbe épített értesítési lehetőségekkel. Érdemes figyelni rá, hogy mit engedélyezünk netezés közben.
 

A webböngészőkben megjelenő értesítők alapvetően hasznos szolgálatot tesznek, hiszen egyes portálok ezen keresztül hívják fel a figyelmünket arra, ha új tartalom vált elérhetővé. Csakhogy - mint oly sok más sem - ez a lehetőség sem kerülte a csalók figyelmét. 

A Kaspersky felmérése szerint idén január eleje és szeptember vége között 69 százalékkal emelkedett azon böngészős értesítők száma, amelyek nemkívánatos reklámok megjelenítését segítették elő, vagy különféle online csalásokhoz vezettek. A biztonsági cég védelmi megoldásai az említett időszakban 14 millió nemkívánatos feliratkozási engedélykérést blokkoltak. 

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy az értesítők sok veszélyt hordozhatnak, ha azok nem megbízható forrásból származnak. Egyebek mellett reklámokkal bosszanthatják a felhasználókat, adathalász támadások kezdeményezését segíthetik elő, de akár nemkívánatos programok vagy böngészőkiegészítők telepítéséhez is hozzájárulhatnak.

A kedvezőtlen trendeket a Mozilla is megerősítette. A Firefoxból származó telemetriai adatok ugyanis arról árulkodnak, hogy egyetlen hónap alatt a Firefox 63-as verziója 1,45 milliárd feliratkozási kérést jelenített meg. Ezek közül 23,68 millió alkalommal engedélyezték a felhasználók az értesítőket. 

A fentiek láttán nem csoda, hogy mind a Google, mind a Mozilla újabb lépeseket tervez a böngészős értesítőkkel kapcsolatos problémák kezelése érdekében. A Firefox hamarosan az engedélyező ablakokban a tiltást fogja alapértelmezésként felkínálni, majd a 72-es verziótól kezdődően már csak a címsorban megjelenített ikonra való kattintással lehet előhívni az értesítők küldését engedélyező kis ablakot. A Chrome szintén ebbe az irányba halad, és csak a címsorban megjelenített szöveg, illetve ikon fog árulkodni arról, hogy az adott weboldal értesítőkre történő feliratkozásra buzdít. 

A lényeg azonban az, hogy csak megbízható weboldalak esetén iratkozzunk fel webes értesítőkre. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zoom client for Windows egy nulladik napi sérülékenységet tartalmaz.

  2. 4

    A Google elérhetővé tette az Android júliusi hibajavításait.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség