Sok magyar fiatalt zaklatnak az interneten

Magyarországon már nem a tinédzserek, hanem a 18 és 34 év közötti felhasználók vannak a leginkább kitéve a világháló veszélyeinek.
 

A Microsoft internetes veszélyeket és azok hatásait vizsgáló nemzetközi kutatása az online fenyegetettségeket és azok következményeit elemezte 23 országban a 13-74 éves felhasználók körében.
 
Tízből kilenc magyar megkérdezett számolt be önmagával, családtagjával vagy barátjával történt internetes incidensről, ami több mint tíz százalékkal nagyobb arány a globális átlagnál. A veszélyforrások típusait tekintve a nem kívánt kapcsolatfelvétel a leggyakoribb: a magyarok 57 százaléka szembesült ezzel, ami 16 százalék nagyobb érték, mint a világátlag. Ezt követte a rosszindulatú bánásmód, melyben a magyarok 38 százaléka érintett. Trollkodásról a magyar megkérdezettek 25 százaléka, míg gyűlöletbeszédről 20 százalékuk tett említést.
 
Ugyanakkor hazánkban a válaszadók az átlagnál kevesebbszer voltak érintettek szexuális tartalmú esetekben. A zaklatás különösen a nők körében gyakori jelenség: tízből hétnek volt már ilyen tapasztalata. Ők jellemzően nemkívánatos (gyakran szexuális jellegű) kapcsolatfelvétellel szembesültek. A teljes magyar mintát tekintve is hasonló az arány, a megkérdezettek 65 százalékát zaklatták már online.
 
Nemcsak idegenek
 
Az elkövetők harmada családtag, barát vagy közvetlen ismerős. Az esetek több mint 40 százalékában az elkövető és az áldozat között kizárólag online kapcsolat áll fenn. A hazai válaszadók 47 százaléka találkozott az elkövetővel a való életben is.
 
Ami pedig az atrocitások következményeit illeti: csaknem minden második érintett az első helyen említette a bizalom csorbulását az online közegben. Ezt követte a növekvő stressz (36 százalék) és a közösségi média visszafogottabb használata (35 százalék).
 
„Az alapvető digitális készségek, valamint a számítástechnikai alapelvek és gondolkodásmód elsajátítása mellett életbevágóan fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonságosan közlekedni az online térben. Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetséges veszélyekre, valamint azokra a sokszor egyszerű biztonsági megoldásokra, amelyek adataink és online intim szféránk védelmét segítik” - nyilatkozta Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A VMware 3D-gyorsítás funkciója kapcsán egy biztonsági hibát kell megszüntetni.

  2. 3

    A Wireshark legújabb biztonsági frissítésével három sebezhetőséget lehet megszüntetni.

  3. 1

    A CoinMiner trójai kriptopénz bányászatba vonja be a linuxos számítógépeket.

 
Partnerhírek
Adat szivároghat a jelkóddal lezárt iPhone-okból

Az Apple új verziójú mobil operációs rendszerében akkor is hozzá lehet férni egyes adatokhoz, ha egyébként a telefont jelkóddal lezárták.

​Az ESET új nagyvállalati portfóliója

Az ESET idén is támogatóként jelent meg Magyarország egyik legnagyobb szabású IT biztonsági rendezvényén, az ITBN 2018. konferencián.

hirdetés
Közösség
1