Otthoni PC-ket ostromol a StopCrypt zsarolóvírus

​A StopCrypt zsarolóprogram elsősorban egyéni felhasználók számítógépein okoz komoly károkat.
 

A StopCrypt zsarolóprogramról viszonylag ritkán hallani pedig egy olyan károkozóról van szó, amely már 2018 óta ostromolja a számítógépeket méghozzá nem is kis számban. Amiért ritkábban kerül a címlapokra az nem más, mint hogy a terjesztői továbbra is tartják magukat ahhoz, hogy nem támadnak kiemelt célpontokat és nagyobb vállalatokat. Ehelyett elsősorban egyéni felhasználók számítógépeit állítják célkeresztbe, és a milliós váltságdíjak helyett kisebb összegű követelésekkel állnak elő. Vagyis ez a hackercsoport sok kicsi sokra megy alapon ténykedik. Az elkövetők általában 400-1000 dollár közötti váltságdíjat szabnak meg.
 
A StopCrypt legújabb variánsát ezúttal a SonicWall biztonsági kutatói vették alaposabban szemügyre, és megállapították, hogy az új változat elsősorban a rejtőzködés terén fejlődött. Többlépcsős támadások során fejti ki hatását. Először egy olyan komponens kerül fel a PC-kre, amely egy ideig elodázza a fertőzést annak érdekében, hogy így próbálja megkerülni a viselkedésalapú védelmeket. Majd egy idő után aktiválódik, és bejuttatja a memóriába a károkozásokhoz szükséges kódokat. Ennek során számos jól átgondolt API-hívással operál, hogy ezáltal is csökkentse a detektálásának valószínűségét
 
A kártékony program elsősorban ártalmas weboldalakról, illetve ingyenesnek kikiáltott vagy feltört programok révén jut fel a PC-kre. Több esetben az elkövetők megtévesztő webes hirdetéseket is közzétesznek, hogy mind több felhasználót érjenek el.
 
A StopCrypt a számítógépeken titkosítja a felhasználó értékes állományait, amelyeket különféle (például .msjd) kiterjesztésekkel lát el. Eközben ütemezett feladatokkal biztosítja az állandó jelenlétét. A fájljaihoz kapcsolódó jogosultságokat úgy módosítja, hogy azokat a felhasználó ne tudja egyszerűen törölni. A zsarolók a követeléseiket "_readme.txt" nevű fájlokban közlik.
 
Noha a StopCrypt nem követel milliós összegeket, és egyelőre nem vesz részt adatszivárogtatásban, ennek ellenére nagyon komoly károkat és bosszúságot tud okozni a felhasználók számára. Ezért a fájlok, szoftverek letöltése során érdemes körültekintően eljárni, korszerű vírusvédelmet használni, és rendszeresen készíteni biztonsági mentéseket.
 
 1. 3

  Az Oracle 71 hibajavítást adott ki az Oracle Linux operációs rendszerhez.

 2. 4

  Több mint egy tucat biztonsági javítással bővült a Google Chrome.

 3. 4

  Letölthető a VirtualBox legújabb kiadása benne 13 biztonsági javítással.

 4. 4

  Az Oracle nyolc olyan biztonsági résről számolt be, amelyeket a Database Server kapcsán kellett orvosolnia.

 5. 4

  A MySQL három tucat biztonsági frissítéssel gyarapodott.

 6. 4

  Az Java több mint egy tucat biztonsági frissítést kapott.

 7. 3

  A Microsoft három biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 8. 4

  A PuTTY-hoz egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 9. 4

  A XenServer és a Citrix Hypervisor is biztonsági frissítéseket kapott.

 10. 3

  A GitLab újabb biztonsági javításokat adott ki.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség