Ön tudja, hogy mennyit keres a kollégája?

​A munkavállalók sokszor adatvédelmi hiányosságok miatt tudják meg, hogy ki mennyit keres a cégnél.
 

A Kaspersky Lab felmérése szerint tízből négy munkavállaló véletlenül jut hozzá olyan bizalmas adatokhoz, mint amilyenek a kollégáinak fizetésére vagy bónuszára vonatkozó információk. Ugyanakkor a bérszámfejtési dokumentumok kiszivárgása csak egy példa a sok közül. Ha biztonsági hiányosságok miatt érzékeny adatok nyilvánosságra kerülnek, vagy illetéktelen kezekbe jutnak, az nem csak a csapatszellemet áshatja alá, hanem számos más drasztikus következménnyel is járhat, beleértve az adatvédelmi szabálytalanságok miatti büntetések is.
 
Az egyik ok, amiért illetéktelen személyek hozzájuthatnak bizonyos munkahelyi dokumentumokhoz az lehet, hogy a munkaadók kevesebb mint fele ellenőrzi és módosítja rendszeresen a megosztott dokumentumokhoz való hozzáférési jogokat. Ha valaki kilép a cégtől, vagy a vállalaton belül egy másik osztályon kezd el dolgozni, akkor elengedhetetlen, hogy azonnal visszavonják a korábbi hozzáféréseit. Ellenkező esetben kockázatot jelent mind a szervezet, mind az ott dolgozók számára.
 
A digitális adatokra vonatkozó szabályozások és eljárások hiánya miatt tisztázatlan maradhat a felelősség kérdése, illetve egy általános közömbösséghez vezethet a munkavállalók körében a dokumentumok kezelését illetően. Márpedig a biztonsági cég felmérése szerint a munkavállalóknak csupán egyharmada tudja pontosan, hogy mit tárol az egyes megosztott dokumentumokban, mappákban.
 
"Napjainkban a legtöbb esetben az irodai munkavégzés érzékeny és személyes adatokkal való foglalkozás is egyben. Annak érdekében, hogy a vállalkozások megvédjék magukat a kapcsolódó kockázatoktól, figyelmet kell fordítaniuk a biztonságtudatosságra, a védelemre és a szabályozásra. A munkavállalóknak - a beosztottaktól az IT szakemberekig - tudniuk kell, hogyan használják a különböző szolgáltatásokat fájlmegosztásra, közös munkára, fontos dokumentumok titkosítására, és hogyan ismerjék fel az adathalász e-maileket" - vélekedett Dmitry Aleshin, a Kaspersky Lab alelnöke.
Vélemények
 
  1. 4

    A Citrix elérhetővé tette az Application Delivery Controller, illetve a Citrix Gateway legújabb hibajavítását.

  2. 1

    Az Anchor.A trójai elsősorban azzal tud problémákat okozni, hogy egyéb károkozókat juttat fel a számítógépekre.

  3. 4

    A Symantec négy biztonsági résről számolt be egyes hálózatbiztonsági termékeinek kapcsán.

 
Partnerhírek
iPhone és adathalászat

A most bemutatott eset úgy kezdődött, hogy egy felhasználó kapott egy sms-t, amely értesítette arról, hogy elveszített iPhone X készüléke milyen címen található. Az üzenetben egy link is volt, amelyre kattintva elvileg meg lehetett tekinteni a készülék helyét – a gyakorlatban viszont egy adathalász oldalhoz tartozott, amely ellopta a látogatók iCloud azonosítóit.

A kkv-ken keresztül támadják a nagyvállalatokat a kiberbűnözők

A kis- és középvállalatok jelentik a legnagyobb rizikót az IT biztonság terén, így nem meglepő, hogy a számítógépes bűnözők is egyre inkább őket támadják, nem utolsósorban azért, hogy rajtuk keresztül eljussanak a nagyobb vállalatokig.

hirdetés
Közösség
1