Nem lehet letaszítani a trónról az Emotet vírust

​A múlt hónapban az Emotet trójai számított a legelterjedtebb kártékony programnak. Az Agent Tesla pedig a vírusok toplistájának második helyére ugrott fel.
 

A Check Point Research (CPR) 2022 márciusára vonatkozó Global Threat Index elemzése szerint az Emotet maradt a leggyakrabban fertőző kártékony program. Ez egy fejlett, moduláris trójai. Tavaly novemberi visszatérése óta fokozatosan vált egyre aktívabbá. Márciusban a helyzet tovább fokozódott, ahogy újabb, agresszív e-mail kampányok révén kezdték terjeszteni a kártevőt a kiberbűnözők.
 
Márciusban az Agent Tesla lett a második helyezett a toplistán. (A megelőző hónapban a negyedik helyet kaparintotta meg.) Az adatlopásra kiélezett károkozó egyre több spamkampányban jutott szerephez. Többek között olyan levelekben is terjedt, amelyek háborús témájú üzeneteket, illetve PDF vagy XLS formátumú mellékleteket tartalmaztak.
 

"Az elmúlt évek során a technológia olyan szintre fejlődött, hogy a kiberbűnözőknek egyre inkább az emberek bizalmára kell alapozniuk ahhoz, hogy be tudjanak jutni a vállalati hálózatokba"

- mondta Maya Horowitz, a Check Point Software kutatásért felelős elnökhelyettese.
 
A CPR ebben a hónapban arra is felhívta a figyelmet, hogy világszerte a legtöbb támadás továbbra is az oktatási-kutatási szektor ellen történt, ezt követte a kormányzat/hadsereg és az ISP/MSP szektor.
 
2022. márciusának legfertőzőbb kártékony programjai:
1. Emotet
2. Agent Tesla
3. XMRig
 
2022. márciusának legfertőzőbb mobil kártékony programjai:
1. AlienBot
2. xHelper
3. FluBot
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség