Mennyit lassulnak a számítógépek a hibajavításoktól?

Megérkeztek az első, hivatalos teszteredmények a processzorhibák javítására szolgáló frissítések teljesítményre gyakorolt hatásáról. Nagyon felemás a helyzet.
 
hirdetés

Az év eleje óta a biztonsági hírek leginkább a processzorhibákról szólnak. A Meltdown és a Spectre névre keresztelt sérülékenységekről már korábban bebizonyosodott, hogy azok leginkább olyan módon kezelhetők, ha a fejlesztők az operációs rendszerekhez, valamint egyes alkalmazásokhoz is hozzányúlnak, és azokba védelmi mechanizmusokat építenek be. Az sem volt titok, hogy ezek a módosítások nem lesznek jótékony hatással a rendszerek teljesítményére. A kérdés már "csak" az volt, hogy a biztonsági frissítések mennyiben befolyásolják majd a számítógépek, illetve a különféle eszközök sebességét.
 
Megmérte az Intel (is)
 
Az Intel a teljesítménytesztek elvégzése után úgy nyilatkozott, hogy átlagos felhasználás során nem tapasztalt észrevehető, illetve jelentősebb sebességcsökkenést. Tehát azok az otthoni felhasználók, akik interneteznek, dokumentumokat kezelnek, fényképeket nézegetnek stb. nem igazán fogják észre venni a teljesítménycsökkenést. Azonban azért azt nem lehet mondani, hogy a hibajavítások ne lennének negatív hatással a rendszerekre, mivel még a 8. generációs Intel processzorokra épülő, SSD-vel felszerelt PC-k esetében is átlagosan 6 százalékos a teljesítményvesztés (SYSmark 2014 SE alapján). Az Intel mérései egyébként 2-14 százalék közötti szórást mutattak a tesztek során.
 
Jöhet a Linux
 
A Red Hat is megvizsgálta a Meltdown, illetve a Spectre kapcsán kiadott frissítéseinek hatását. A szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a teljesítmény terén mutatott eredmények meglehetősen nagy különbségeket mutatnak az egyes alkalmazások tekintetében. A legjelentősebb sebességvesztés (8-19 százalék) a pufferelt I/O műveletek, valamint az OLTP adatbázis folyamatok esetében volt tapasztalható. Némileg kisebb (3-7 százalékos) teljesítményromlást lehetett kimutatni egyes döntéstámogató rendszerek, illetve a Java VM kapcsán.
 
A Microsoft is elemzett
 
A Microsoft sem marad ki a Meltdown és a Spectre elleni küzdelemből. Sőt egészen rögös úton halad, amit leginkább azok a felhasználók tapasztalhattak meg, akik a Windows frissítését követően már nem tudták elindítani az AMD processzorokra épülő számítógépeiket. A Microsoft e rendszerek esetében fel is függesztette a frissítések terjesztését, sajnos már elég későn. Mindenesetre a vállalat is közzétette az eddigi tapasztalatait: a 2016-os és annál újabb Intel CPU-k (például Skylake, Kabylake) esetében a teljesítmény csökkenése tulajdonképpen észrevehetetlen a felhasználók számára a Meltdown hibajavítás telepítését követően. A régebbi CPU-knál viszont nem ilyen kedvező a helyzet, mivel esetenként észrevehető lassulással kell számolni. A Meltdown hibát javító patch kevésbe okoz gondot, sokkal inkább a Spectre ellen kidolgozott frissítéssel vannak nehézségek.
 
Korábban már több szakértő jelezte, hogy a CPU-hibák az adatközpontokat különösen hátrányosan érinthetik. Most úgy tűnik, hogy sikerült úrrá lenni a problémákon. A Microsoft szerint az Azure nem sínylette meg a nem kis frissítést, és nem volt tapasztalható jelentős teljesítményvesztés. A cég azonban hozzátette, hogy azért egyes ügyfelek a hálózat sebességét illetően érezhetnek némi lassulást, de az Azure Accelerated Networking funkció révén ezen lehet segíteni.
 
Szakemberek szerint a jövőben javulhat a helyzet, mivel a most kiadott frissítéseken tovább fognak dolgozni a fejlesztők azzal a céllal, hogy a teljesítményt növeljék. 
Vélemények
 
  1. 3

    A Jenkins fontos biztonsági frissítéseket kapott.

  2. 3

    A HAProxy két biztonsági rés kapcsán szorul frissítésre.

  3. 2

    A Trickbot trójai egy meglehetősen komplex felépítésű kémprogram, amely többféle módon képes értékes adatokhoz juttatni a terjesztőit.

 
Partnerhírek
Trendek a vállalati biztonságban

A felhasználók negyede soha egyetlen munkahelyén sem kapott biztonságtudatossági képzést.

Oktatással a zsarolóvírusok ellen

A legtöbb biztonsági incidensnek kevesebb fájó következménye lenne, ha a vállalat minden munkatársa tudná, hogy mit kell tennie vészhelyzet esetén.

hirdetés
Közösség
1