Megmenthetők a Yanluowang vírus által tönkretett fájlok

​Elérhetővé vált az elsősorban célzott támadásokban szerepet kapó Yanluowang zsarolóvírus ellenszere.
 

A Yanluowang tavaly ősszel kezdett terjedni, amikor célzott kibertámadások során okozott károkat fájlok titkosításával. Amikor felkerült egy rendszerre, akkor azon leállította azokat a folyamatokat, amelyek számára értékes állományokat zároltak, majd nekilátott a titkosításnak. A károkozó nem kímélte a virtuális gépekhez tartozó állományokat sem.
 
A Yanluowang jelenléte elsősorban onnan ismerhető fel, hogy maga után .yanluowang kiterjesztéssel ellátott, kompromittált fájlokat hagy. A Kaspersky biztonsági kutatói alaposan szemügyre vették a működését, és egy olyan sérülékenységre akadtak, amelynek kihasználásával dekódolni tudták a károkozó által tönkretett fájlokat.
 
A biztonsági cég tájékoztatása szerint a Yanluowang alapvetően kétféle módon titkosítja az állományokat azok méretétől függően. A 3 GB méretűnél kisebb fájlokat teljes egészében kódolja, míg az ezeknél nagyobbakat "sávokban" titkosítja. Emiatt a most elérhetővé vált dekódolási eljárás is két részre tagolódik. Ahhoz, hogy a kisebb és a nagyobb fájlok is helyreállíthatóvá váljanak szükség van arra, hogy rendelkezésre álljon néhány 3 GB-nál kisebb és nagyobb fájl kódolt és kódolatlan változatban egyaránt. Amennyiben ez adott, akkor minden fájl helyreállhatóvá válhat.
 
A Kaspersky a dekódolás megkönnyítése érdekében a RannohDecryptor eszközét bővítette ki, amely ingyenesen letölthető a cég weboldaláról.
Vélemények
 
  1. 4

    Az NVIDIA fontos biztonsági frissítést tett letölthetővé grafikus driverekhez.

  2. 4

    Az OpenLDAP kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokba.

 
Partnerhírek
A technológiai fejlődés jövője

Az ESET új megközelítéssel és kiemelkedő véleményvezérekkel mutatja be, hogyan látja a technológia fejlődésének jövőjét.

Biztonsági hibák a Lenovo notebookokban

Az ESET kutatói három olyan sebezhetőséget fedeztek fel és elemeztek ki, amelyek a Lenovo gyártmányú laptopokat érintik.

hirdetés
Közösség