Már a többfaktoros hitelesítés is ostrom alatt áll

​A kiberbűnözők egyre több erőforrást áldoznak arra, hogy át tudjanak hatolni a kétfaktoros hitelesítések által biztosított védelmi vonalakon.
 

Rendszeresen lehet hallani, hogy a kizárólag jelszavakra épülő biztonság sok sebből vérzik, és a lehetőségekhez mérten ki kell azt egészíteni további védelmi megoldásokkal. Ennek egyik legjobb módja a többfaktoros hitelesítés, amelynek során a jelszó mellett további adatokat is meg kell adni. Ezek származhatnak tokenekből, SMS-üzenetekből stb. Ennek köszönhetően, ha a támadó meg is kaparintja a jelszót, akkor sem tud hozzáférést szerezni a célkeresztbe állított fiókhoz, szolgáltatáshoz, alkalmazáshoz. Legalábbis legtöbbször.
 
A CISA (Cybersecurity and Infrastructure Security Agency) szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy azért a többfaktoros hitelesítés sem képes minden esetben helytállni. Egyre több olyan trükkel lehet ugyanis találkozni, amelyek kifejezetten az erős hitelesítéssel védett fiókok feltörésére irányulnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a kiberbűnözők korántsem dőltek a kardjukba annak hallatán, hogy egyre többen védik kiegészítő megoldásokkal a digitális értékeiket.
 
A CISA szerint jelenleg a felhő alapú szolgáltatások esetében detektálható a legtöbb olyan próbálkozás, amely a kétfaktoros azonosítás megkerülését célozza. Ráadásul már számos sikeres támadás is bekövetkezett, vagyis a kockázatok nagyon is valósak.
 
A támadók technikái közül a legtöbbször alkalmazottak a webböngészők által tárolt sütikkel történő visszaélésekre vezethetők vissza. A csalók lopott cookie-k révén próbálják elhitetni az érintetett rendszerrel, hogy egy megbízható kliensről csatlakoznak, így nincs szükség további hitelesítési lépésekre. Emellett az is előfordulhat, hogy adathalász trükkök is hozzájárulnak a felhasználók megtévesztéséhez, és ezáltal a védelmi vonalak megkerüléséhez.
 
A CISA arra is rávilágított, hogy ha a támadók hozzáférést szereznek egy postafiókhoz, akkor egyre gyakrabban alkalmaznak különféle átirányításokat, vagyis üzenetkezelési szabályokat manipulálnak. Ezáltal "eltérítik" a küldeményeket, ami további visszaélések forrása lehet. Ezt támasztja alá az FBI korábbi jelzése is, miszerint a levéltovábbítási beállítások jogosulatlan módosítása akár BEC (Business Email Compromise) típusú csalásokhoz is hozzájárulhat.
 
Az, hogy a kétfaktoros hitelesítés egyre intenzívebb ostrom alatt áll, korántsem jelenti azt, hogy haszontalan lenne az alkalmazása. Nagyon is komoly szükség van rá, és ahol csak van rá mód, élni kell ezzel a lehetőséggel. Annál is inkább, mivel a támadók legtöbbször a könnyű célpontokat keresik, és nem azokat, amelyek esetében csak komoly időráfordítással tudnak károkat okozni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az osTicket frissítésével két XSS-hiba szüntethető meg.

  2. 3

    A GRUB2-höz számos patch vált letölthetővé, amelyek révén biztonsági hibák is megszüntethetők.

  3. 1

    ​A macOS operációs rendszereket veszélyeztető Slisp.A trójai elsősorban ártalmas weboldalakon keresztül terjed.

 
Partnerhírek
​Felhőalapú biztonsági csomagokkal bővít az ESET

Az új ESET termékcsomagok testreszabható megoldást kínálnak minden cégméretre.

Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2021 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” címet.

hirdetés
Közösség