Kriptopénzre hajtanak a vírusírók

​A számítógépes vírusok toplistájának élén egy kriptopénzek bányászatára alkalmas program szerepel.
 
hirdetés
Az ESET statisztikai adatai szerint 2017 utolsó hónapjában komoly fölényre tett szert a CoinMiner trójai a legfertőzőbb kártékony programok toplistáján. A CoinMiner egy olyan script, amely a felhasználó tudta nélkül képes kriptopénzek bányászatára. A csalók a kártevő segítségével észrevétlenül Feathercoin, Litecoin vagy Monero bányászatra használják az áldozat számítógépének erőforrásait, és az érintett felhasználók nagy száma miatt jelentős bevételekre tesznek szert.
 
A toplista második helyére az Imali reklámprogram került, amely reklámokat jelenít meg, miközben a rosszindulatú kódja HTML oldalakba ágyazódik be. A harmadik helyezett AztecMedia is nagyon hasonló tevékenységet folytat, ugyanis ez is egy olyan adware alkalmazás, amelyet kéretlen hirdetések megjelenítésére terveztek.  Negyedik lett egy régi/új szereplő, a Redirector trójai. Ez az ál-antivírusokhoz hasonlóan hamis riasztásokat jelenít meg a fertőzött számítógép böngészőjében. Célja, hogy hamisított (például hamis banki) oldalakra csalja a felhasználókat, miközben hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen.
 
Kiemelendő a nyolcadik helyen tanyázó Submelius trójai is, amely rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét, de sok esetben hamis Chrome böngésző kiegészítőként is össze lehet vele futni.
 
A toplistát a Bundpil féreg zárja, amely hordozható adattárolókon terjed, és az adathordozókról *.exe, *.vbs, *.pif, valamint *.cmd kiterjesztésű állományokat töröl. Ezenkívül egy külső URL-címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a PC-kre.
 
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2017. decemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 28,41 százalékáért:

Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSH-hoz egy biztonsági patch vált letölthetővé.

  2. 3

    A VMware Workstation és a Fusion kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    Az Adobe Creative Cloud egy közepes veszélyességű biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1