Kriptopénzre hajtanak a vírusírók

​A számítógépes vírusok toplistájának élén egy kriptopénzek bányászatára alkalmas program szerepel.
 
hirdetés
Az ESET statisztikai adatai szerint 2017 utolsó hónapjában komoly fölényre tett szert a CoinMiner trójai a legfertőzőbb kártékony programok toplistáján. A CoinMiner egy olyan script, amely a felhasználó tudta nélkül képes kriptopénzek bányászatára. A csalók a kártevő segítségével észrevétlenül Feathercoin, Litecoin vagy Monero bányászatra használják az áldozat számítógépének erőforrásait, és az érintett felhasználók nagy száma miatt jelentős bevételekre tesznek szert.
 
A toplista második helyére az Imali reklámprogram került, amely reklámokat jelenít meg, miközben a rosszindulatú kódja HTML oldalakba ágyazódik be. A harmadik helyezett AztecMedia is nagyon hasonló tevékenységet folytat, ugyanis ez is egy olyan adware alkalmazás, amelyet kéretlen hirdetések megjelenítésére terveztek.  Negyedik lett egy régi/új szereplő, a Redirector trójai. Ez az ál-antivírusokhoz hasonlóan hamis riasztásokat jelenít meg a fertőzött számítógép böngészőjében. Célja, hogy hamisított (például hamis banki) oldalakra csalja a felhasználókat, miközben hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen.
 
Kiemelendő a nyolcadik helyen tanyázó Submelius trójai is, amely rosszindulatú szoftverekkel ellátott weboldalakra irányítja át a gyanútlan felhasználó böngészőjét, de sok esetben hamis Chrome böngésző kiegészítőként is össze lehet vele futni.
 
A toplistát a Bundpil féreg zárja, amely hordozható adattárolókon terjed, és az adathordozókról *.exe, *.vbs, *.pif, valamint *.cmd kiterjesztésű állományokat töröl. Ezenkívül egy külső URL-címről megkísérel további kártékony komponenseket is letölteni a PC-kre.
 
Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2017. decemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 28,41 százalékáért:

Vélemények
 
  1. 3

    A NetBSD fejlesztői két sebezhetőségről számoltak be.

  2. 3

    A SharePoint fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

  3. 4

    Az Adobe több tucat biztonsági frissítést adott ki az Acrobat, illetve a Reader alkalmazásaihoz.

 
Partnerhírek
G DATA vs. Tamás zsarolóvírusa

Kaptunk egy új zsarolóvírus mintát Tamástól, aki azt írta nekünk, hogy a VirusTotal szerint ezt az új kártevőt egy neves vírusirtó sem tudja megállítani.

Jól fizet a hibavadászat

A legjobban kereső etikus hackerek 2,7-szer jobban keresnek, mint a hazájukban dolgozó szoftverfejlesztő mérnökök – derült ki egy friss felmérésből.

hirdetés
Közösség
1