Kötelezővé kellene tenni a biztonsági képzéseket?

​Információbiztonsági fronton nagyon komoly hiányosságok figyelhetők meg a felhasználók tudatosságában.
 

A KnowBe4 ezer amerikai kis- és középvállalati munkavállaló bevonásával készített kutatása során az alkalmazottak jelentős része úgy nyilatkozott, hogy véleménye szerint nem jár fenyegetéssel a munkahelye számára, ha munkavégzés közben gyanús linkre vagy mellékletre kattint.
 
A kutatás arra is rámutatott, hogy a dolgozók ugyan értik a gyenge és újrafelhasznált jelszavak jelentette biztonsági kockázatokat, mégis csak a 46 százalékuk használ egyedi jelszavakat minden eszközén és alkalmazásában. A válaszadók háromnegyede magabiztosan állította, hogy a jelenleg használt belépési kódjai elég erősek, és korábban nem kerülhettek illetéktelen kezekbe. Ráadásul a válaszadók közel egyharmada tartja csak veszélyesnek, ha a vállalati informatikai eszközének használatát munkaidőn túl családtagjai vagy barátai számára is engedélyezi.
 

"Az eredmények egyértelműen rámutatnak arra, hogy szükség lenne az alkalmazottak folyamatos kiberbiztonsági képzésére. Azok a dolgozók, akik havi rendszerességgel részt vesznek ilyen kurzuson, 34 százalékkal kisebb valószínűséggel kattintottak gyanús hivatkozásokra vagy mellékletekre, mint azok, akik csupán évi egyszer látogattak el ilyen továbbképzésre. Nagyon fontos a teljeskörű végpontvédelemi rendszerek használata, de az emberi tényező miatt a kollégák felkészítését a munka- és tűzvédelmi képzésekhez hasonlóan kötelezővé kellene tenni, sőt, időről időre szükség lenne azok megismétlésére”

- mondta Gölcz Dénes, a MaxValor ügyvezető igazgatója.
 
A munkavállalók sokszor nem tudják azonosítani a megtévesztésen alapuló rosszindulatú támadásokat. Az ebből fakadó súlyos problémákra az Európai Unió Kiberbiztonsági Ügynökségének (ENISA) legfrissebb jelentése is rámutatott már. A bűnözés e formája ugyanis egyre kifinomultabb és összetettebb. Az ilyen típusú támadások között az elmúlt időszakban kiugróan megnőtt a zsarolóvírus támadások aránya.
 
A KnowBe4 felmérésének akad egy olyan pontja, ami további aggodalomra adhat okot. Az alkalmazottak mindössze fele válaszolta ugyanis azt, hogy egy általa felismert biztonsági incidenst jelezne a munkáltatója felé. A megkérdezettek 21 százaléka pedig nem is tudja biztosan, mihez kezdene ilyen esetben, sőt, vélhetően nem tenne semmit.
Vélemények
 
  1. 4

    A Google Chrome egy újabb biztonsági frissítést kapott.

  2. 4

    A Vim fejlesztők egy tucat biztonsági hibát szüntettek meg.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Elegendő-e a VPN az online életünk védelmére?

5 gyakori kérdésre válaszolnak az ESET szakemberei a VPN megoldásokkal kapcsolatban.

Öt módszer, melyekkel a kiberbűnözők ellophatják a bankkártya adatokat

Az ESET kiberbiztonsági szakértői bemutatnak néhányat a leggyakoribb módszerek közül, amelyekkel a hackerek megszerezhetik a bankkártyák adatait, egyúttal tippeket adnak arra is, hogyan védhetők ki ezek a támadások.

hirdetés
Közösség