Koronavírus miatti halálozásokkal rémisztgetnek a csalók

A Microsoft újabb koronavírusos csalásokra figyelmeztetett, amelyek miatt számítógépek válhatnak teljesen kiszolgáltatottá a kiberbűnözők támadásaival szemben.
 

A koronavírus témáját felkaroló netes csalások továbbra sem csillapodnak, ezért az óvatosság különösen indokolt. Legalábbis erre világított rá a Microsoft biztonsági kutatóinak legújabb felfedezése, amely egy jelentősebb támadássorozatot leplezett le.
 
Az eddigi vizsgálatok szerint a vírusterjesztők ezúttal a Johns Hopkins egyetem nevével élnek vissza, pontosabban azzal, hogy a világjárvánnyal összefüggésben ez az egyetem üzemelteti az egyik leglátogatottabb COVID-19 tartalmú weboldalt és térképet.
 
A csalók levelében az áll, hogy a Johns Hopkins újabb adatokat publikált az USA-ban bekövetkező, koronavírusra visszavezethető halálesetekkel kapcsolatban. Ezek pedig a mellékletben lévő Excel fájlban meg is tekinthetők. Csakhogy a valóságban ezekhez a küldeményekhez semmi köze sincs a híres oktatási intézménynek. A levélben szereplő üzenet csupán megtévesztést szolgál.


Forrás: Microsoft
 
Amennyiben a címzett bedől a trükknek, és megnyitja a csatolmányt, akkor egy diagram jelenik meg, illetve az Excel kéri a makrók engedélyezését. Ha ezt megteszi a felhasználó, akkor a háttérben letöltődik a Netsupport Manager kliensalkalmazás (az %AppData% mappába dwm.exe néven). Ennek révén a támadók akár teljes mértékben átvehetik a vezérlést a célkeresztbe állított PC felett. Itt kell megjegyeznünk, hogy önmagában a Netsupport Manager egy teljesen legális, széles körben használt szoftver, de sajnos több esetben használták már fel az alkalmazás képességeit a kiberbűnözők a saját céljaik elérése érdekében.


Forrás: Microsoft
 
A fertőzési folyamat ezzel nem ér véget, ugyanis a háttérben további fájlok, PowerShell scriptek kerülnek fel a számítógépre. Az egyik összetevő pedig kapcsolódik a támadók vezérlőszerveréhez, amelyről további parancsokat fogad. A Microsoft jelezte, hogy a kártékony kód terjesztését segítő levelekből már több száz különfélét sikerült detektálnia, de a károkozások mindig hasonló módon, ugyanazon kiszolgálók bevonásával történnek.
 
Védekezés
 
Az ilyen jellegű támadások elkerülése érdekben célszerű korszerű vírusvédelmi és tartalomszűrő eszközöket használni. Ami még ennél is fontosabb, hogy az elektronikus levelekkel óvatosan kell bánni. Ha pedig valamely Office alkalmazásban makrók engedélyezése válna szükségessé, akkor azt csak valóban indokolt esetben, megelőző ellenőrzésekkel szabad jóváhagyni nagy körültekintés mellett.
Vélemények
 
  1. 3

    A PuTTY alkalmazás egy biztonsági hibától vált meg.

  2. 3

    A Samba közepes veszélyességű sérülékenységek miatt kapott frissítést.

  3. 1

    A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség