Kihúzták a BianLian zsarolóvírus méregfogát

​Az Avast elérhetővé tette azt az ingyenes szoftvert, amelynek segítségével a BianLian zsarolóvírus által titkosított fájlok dekódolhatóvá válhatnak.
 

A BianLian zsarolóvírus 2022 nyáran kezdett igazán intenzíven terjedni, és jó néhány nagyobb szervezet hálózatába is bekerült. A károkozó fájlok titkosítása mellett alkalmas adatszivárogtatásra is, így duplán képes zsarolni. Az alapverziója 1013 különféle fájltípus felderítését és titkosítását teszi lehetővé a csalók számára, ami egyben azt is jelenti, hogy a fertőzött számítógépeken nagyon komoly pusztításra képes. (A kódolt fájlok neve a fertőzést követően ".bianlian" kiterjesztéssel egészül ki.)

Az Avast biztonsági kutatóinak sikerült egy olyan módszert kidolgozniuk, amelynek révén a BianLian által titkosított állományok helyreállíthatóvá válthatnak a dekódoló kulcs ismerete nélkül is. A biztonsági cég egy olyan - telepítést sem igénylő - segédprogramot adott ki, amivel a helyreállítás felhasználóbarát módon, egyszerűen kivitelezhető, teljesen ingyenesen. 

Sajnos azonban azért vannak korlátjai a segédprogramnak. Egyrészt szükség van egy olyan fájlra, amelyből rendelkezésre áll az eredeti és a BianLian által elkódolt változat is. Emellett a szoftver jelenleg csak egy variáns által titkosított fájlokat tudja helyreállítani. (Az Avast jelezte, hogy dolgozik azon, hogy további variánsok ellenszere is rendelkezésre álljon.)

Az Avast segédprogramja a cég weboldaláról tölthető le. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Zimbra fejlesztői számos biztonsági rést foltoztak be.

  2. 3

    Az IBM Tivoli Network Manager (ITNM) egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
Hogyan lopják el adatainkat a hackerek?

Egy 2022-es jelentés szerint 24 milliárd felhasználónév és jelszó kombináció kering a kiberbűnözői piacon, ami 65 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

A technológiai szektor kevéssé bízik a saját kiberbiztonsági ismereteiben

Miközben a fenyegetés napról napra nagyobb, a kibervédelmi ismeretek hiánya miatt a vállalatok egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

hirdetés
Közösség