Izmosabbá vált a Google Play Protect

​A Google megerősítette az androidos készülékek védelméről gondoskodó Play Protect technológiáját.
 

Az 5.0-ás vagy annál újabb verziójú Android operációs rendszerek szerves részét képező Play Protect szolgáltatás feladata, hogy megvédje a mobil készülékeket a kártékony, nemkívánatos alkalmazások által jelentett veszélyektől. Az okostelefonokon, táblagépeken háttérben végzett ellenőrzései révén lehetővé válik az ártalmas appok kiszűrése, legalábbis az esetek egy részében. A mobilvírusok terjesztői ugyanis számos olyan megoldást vettek már be, amelyek sajnos alkalmasak voltak a Play Protect védelmi vonalának megkerülésére. Mindezt elsősorban gyakori kódmódosítgatásokkal érték el.
 
Természetesen a Google mérnökei is pontosan tisztában vannak azzal, hogy a Play Protect sem egy olyan eszköz, ami mindenre ellenszert jelentene. Ugyanakkor folyamatos fejlesztésekkel igyekeznek megnehezíteni a kártékony kódok terjesztését. Várakozásaik szerint a legutóbbi fejlesztésük szignifikáns javulást fog mutatni ezen a téren, ugyanis az immár valós idejű ellenőrzésekre is lehetőséget biztosít.
 
A Play Protect az ellenőrzéseknek csak egy kisebb részét végzi a készülékeken, a nagyobb feladat a Google által üzemeltetett háttér infrastruktúrára hárul, ahol egy egész védelmi arzenál igyekszik detektálni a nemkívánatos kódokat. Ebben természetesen gépi tanulásra és mesterséges intelligenciára épülő technológiák is jelentős szerepet kapnak. Az eszközökről elküldött alkalmazásinformációk, illetve viselkedésminták alapján folyamatosan tanulnak, és szűrik az anomáliákat. Mivel a Play Protect nemcsak a Play áruházból letöltött appokat vizsgálja, hanem az egyéb forrásokból származó alkalmazásokat, illetve APK-állományokat is, így a háttér infrastruktúrában óriási mennyiségű információ halmozódik fel a szoftverek viselkedéséről, amit a gépi tanulásra épülő algoritmusok kiválóan tudnak hasznosítani.
 
Azt persze ezútan sem lehet kijelenteni, hogy a Play Protect mindenható lenne. Biztonsági szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy azon kártékony appoknak továbbra is lesz esélyük megkerülni ezt a fajta védelmet, amelyek „türelmesek”, azaz a telepítésük után kivárnak, és csak jóval később töltik le a károkozásaikhoz szükséges kódokat, vagy csak hosszabb idő elteltével hajtanak végre nemkívánatos műveleteket a készülékeken.
Vélemények
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség