Itt a bizonyíték, hogy nem éri meg fizetni a zsarolóknak

​A zsarolóvírus támadásokat elszenvedő cégeknek mindössze a 8 százaléka tudta helyreállítani az adatait annak ellenére, hogy kifizették a zsarolók által követelt összeget.
 

A Sophos kiadta azt a tanulmányát, amelyben zsarolóvírusokkal végrehajtott támadásokat vizsgált. A szakemberek megállapították, hogy a ransomware támadások utáni helyreállítás átlagos költsége az elmúlt 12 hónapban több, mint kétszeresére nőtt. Az átlagosan kifizetett váltságdíj pedig 170 ezer dollár volt, de meglehetősen nagy a szórás. A megkérdezett cégek által megadott legmagasabb kifizetett összeg 3,2 millió dollár volt. Tíz szervezet fizetett ki 1 millió dollárt vagy annál nagyobb összeget.

Azon cégek aránya, amelyek kifizették a váltságdíjat, tavaly 26 százalékról 32 százalékra nőtt. Közülük mindössze csupán 8 százalékuknak sikerült visszanyernie az összes adatát.

A biztonsági cég kiemelte, hogy manapság már nem kizárólag a zsarolóvírusokkal végrehajtott, titkosításokra épülő támadások jelentenek problémát. Ennek oka, hogy tavaly óta megduplázódott azon incidensek száma, amikor a támadók egyéb módon, például adatlopást követően kezdték zsarolni az áldozataikat.

"A zsarolóvírus által sújtott cégek számánál látható csökkenés, ami jó hír. Ám mindezt beárnyékolja a tény, hogy ez valószínűleg - legalábbis részben - a támadók viselkedésében bekövetkezett változásokra utal. Látjuk, hogy a támadók a nagyobb léptékű, általános, automatizált támadásokról célzottabbakra váltottak. Habár a támadások összesített száma ennek eredményeképpen alacsonyabb, tapasztalataink szerint a fejlettebb és komplexebb célzott támadásokból származó potenciális kár nagysága sokkal nagyobb"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    A Zyxel számos hálózati eszközéhez adott ki biztonsági frissítéseket.

  2. 3

    A Moodle ismét több biztonsági hibajavításhoz jutott hozzá.

  3. 3

    Az AstroLocker egy meglehetősen komplex működésű zsarolóvírus, amely fájlok titkosításával okoz károkat.

 
Partnerhírek
​Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól

Bitcoinnal fizethető hamis koronavírus-oltásokra épülő csalásra figyelmeztetnek a nemzetközi hatóságok.

Miért esünk könnyen áldozatul az SMS csalásoknak?

Az ESET szakemberei bemutatják az új SMS csalást és a szükséges teendőket, ha letöltöttük az adatlopó alkalmazást.

hirdetés
Közösség