Itt a bizonyíték, hogy nem éri meg fizetni a zsarolóknak

​A zsarolóvírus támadásokat elszenvedő cégeknek mindössze a 8 százaléka tudta helyreállítani az adatait annak ellenére, hogy kifizették a zsarolók által követelt összeget.
 

A Sophos kiadta azt a tanulmányát, amelyben zsarolóvírusokkal végrehajtott támadásokat vizsgált. A szakemberek megállapították, hogy a ransomware támadások utáni helyreállítás átlagos költsége az elmúlt 12 hónapban több, mint kétszeresére nőtt. Az átlagosan kifizetett váltságdíj pedig 170 ezer dollár volt, de meglehetősen nagy a szórás. A megkérdezett cégek által megadott legmagasabb kifizetett összeg 3,2 millió dollár volt. Tíz szervezet fizetett ki 1 millió dollárt vagy annál nagyobb összeget.

Azon cégek aránya, amelyek kifizették a váltságdíjat, tavaly 26 százalékról 32 százalékra nőtt. Közülük mindössze csupán 8 százalékuknak sikerült visszanyernie az összes adatát.

A biztonsági cég kiemelte, hogy manapság már nem kizárólag a zsarolóvírusokkal végrehajtott, titkosításokra épülő támadások jelentenek problémát. Ennek oka, hogy tavaly óta megduplázódott azon incidensek száma, amikor a támadók egyéb módon, például adatlopást követően kezdték zsarolni az áldozataikat.

"A zsarolóvírus által sújtott cégek számánál látható csökkenés, ami jó hír. Ám mindezt beárnyékolja a tény, hogy ez valószínűleg - legalábbis részben - a támadók viselkedésében bekövetkezett változásokra utal. Látjuk, hogy a támadók a nagyobb léptékű, általános, automatizált támadásokról célzottabbakra váltottak. Habár a támadások összesített száma ennek eredményeképpen alacsonyabb, tapasztalataink szerint a fejlettebb és komplexebb célzott támadásokból származó potenciális kár nagysága sokkal nagyobb"

- mondta Chester Wisniewski, a Sophos vezető kutatója.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség