Ipari rendszerek is bekerülnek egy hackerversenyre

Újabb kategóriában mérettethetik meg magukat a Pwn2Own hackerverseny nevezői. Jövőre már ipari rendszerek ellen is harcba szállhatnak.
 

A Pwn2Own az egyik legismertebb hackerverseny a világon. A Trend Micro ZDI csapata által szervezett megmérettetés több éve sikeres a fehérkalaposok körében. Megfigyelhető, hogy a szervezők folyamatosan újítják meg a célpontok listáját. Idén például bekerült a programba az okosautó kategória is. Ennek keretében egy Tesla Model 3 hackelését lehetett bemutatni. Végül ezt két szakembernek sikerült véghez vinnie, akik az autó Chromium alapú infotainment rendszerében tártak fel, illetve használtak ki egy sérülékenységet. Ezért 35 ezer dollár jutalomban részesültek.
 
A hackerverseny szervezői több újdonsággal is készülnek 2020-ra. Egyrészt a jövő évi első megmérettetésre már januárban sor kerül Miamiban. (A Pwn2Own évente kétszer várja a versenyzőket. Eddig az első viadalra tavasszal szokott sor kerülni Vancouverben.) Ennél azonban lényegesebb, hogy a jövő évi versenyen megjelenik az ICS (Industrial Control Systems) kategória, amely lehetőséget ad kritikus alkalmazások hackelésére. Az alábbi célpontok kerültek fel a szervezők listájára:
 
 • Iconics Genesis64
 • Inductive Automation Ignition
 • Unified Automation - ANSI C Demo Server
 • OPC Foundation - OPC UA .NET Standard    
 • Triangle Microworks SCADA Data Gateway
 • Rockwell Automation - FactoryTalk View SE
 • Schneider Electric EcoStruxure Operator Terminal Expert
 • Rockwell Automation Studio 5000
 
A verseny követelményeit sikeresen teljesítő résztvevők 5-20 ezer dollár közötti jutalomra számíthatnak az általuk felfedezett és kihasznált sérülékenységek bemutatásáért. Természetesen ez esetekben is szigorú szabályok vannak a sérülékenységi információk kezelését illetően: azokat csak a ZDI-vel lehet megosztani, amely azonnal felveszi a kapcsolatot a fejlesztőkkel.
 
A Pwn2Own szervezőinek ICS-sel összefüggő igyekezete nem meglepő, hiszen egyre több biztonsági probléma kerül felszínre e rendszerek kapcsán is. A ZDI 2018-ban 224 százalékkal több ICS-hibabejelentést vizsgált, mint az előző évben, és a Trend Micro szerint ez a tendencia idén is megfigyelhető. Ráadásul az ipari vezérlőrendszerekben nemcsak a sebezhetőségek kimutatása és kihasználása (exploit írás) jelent kihívást, hanem a hibajavítások elkészítése is nagy odafigyelést igényel a fejlesztők részéről, nem beszélve a patch-ek teszteléséről és gondos telepítéséről.
Vélemények
 
 1. 4

  A Visual Studio kritikus fontosságú hibajavításokhoz jutott hozzá.

 2. 4

  Az Adobe 21 biztonsági rést foltozott be a PDF-kezelő alkalmazásain.

 3. 2

  ​A Maze zsaroló program is fájlok titkosítását követően kezdi követelni a felhasználóktól a váltságdíjat.

 
Partnerhírek
Árnyék informatika: így törték fel a NASA laboratóriumát

Hihetetlen, de igaz – az amerikai űrügynökség laboratóriumánál közel egy évig nem vették észre, hogy valaki behatolt a belső hálózatba. A történetben fontos szerepet játszik az úgynevezett árnyék informatika is: a betörők egy olyan miniszámítógépen keresztül jutottak be a hálózatba, melynek létezéséről az IT osztály nem is tudott.

Akár 1,5 millió dollárt fizet a Google egy biztonsági hibáért

Az Apple után a Google is komolyra emelte a tétet a hibavadász programjában, ahol akár 1,5 millió dolláros jutalom ütheti a markát annak, aki a biztonsági hibát fedez fel a Titan M chipben. Persze ehhez kell némi (nagyon sok) szaktudás.

hirdetés
Közösség
1