Ipari rendszerek is bekerülnek egy hackerversenyre

Újabb kategóriában mérettethetik meg magukat a Pwn2Own hackerverseny nevezői. Jövőre már ipari rendszerek ellen is harcba szállhatnak.
 

A Pwn2Own az egyik legismertebb hackerverseny a világon. A Trend Micro ZDI csapata által szervezett megmérettetés több éve sikeres a fehérkalaposok körében. Megfigyelhető, hogy a szervezők folyamatosan újítják meg a célpontok listáját. Idén például bekerült a programba az okosautó kategória is. Ennek keretében egy Tesla Model 3 hackelését lehetett bemutatni. Végül ezt két szakembernek sikerült véghez vinnie, akik az autó Chromium alapú infotainment rendszerében tártak fel, illetve használtak ki egy sérülékenységet. Ezért 35 ezer dollár jutalomban részesültek.
 
A hackerverseny szervezői több újdonsággal is készülnek 2020-ra. Egyrészt a jövő évi első megmérettetésre már januárban sor kerül Miamiban. (A Pwn2Own évente kétszer várja a versenyzőket. Eddig az első viadalra tavasszal szokott sor kerülni Vancouverben.) Ennél azonban lényegesebb, hogy a jövő évi versenyen megjelenik az ICS (Industrial Control Systems) kategória, amely lehetőséget ad kritikus alkalmazások hackelésére. Az alábbi célpontok kerültek fel a szervezők listájára:
 
 • Iconics Genesis64
 • Inductive Automation Ignition
 • Unified Automation - ANSI C Demo Server
 • OPC Foundation - OPC UA .NET Standard    
 • Triangle Microworks SCADA Data Gateway
 • Rockwell Automation - FactoryTalk View SE
 • Schneider Electric EcoStruxure Operator Terminal Expert
 • Rockwell Automation Studio 5000
 
A verseny követelményeit sikeresen teljesítő résztvevők 5-20 ezer dollár közötti jutalomra számíthatnak az általuk felfedezett és kihasznált sérülékenységek bemutatásáért. Természetesen ez esetekben is szigorú szabályok vannak a sérülékenységi információk kezelését illetően: azokat csak a ZDI-vel lehet megosztani, amely azonnal felveszi a kapcsolatot a fejlesztőkkel.
 
A Pwn2Own szervezőinek ICS-sel összefüggő igyekezete nem meglepő, hiszen egyre több biztonsági probléma kerül felszínre e rendszerek kapcsán is. A ZDI 2018-ban 224 százalékkal több ICS-hibabejelentést vizsgált, mint az előző évben, és a Trend Micro szerint ez a tendencia idén is megfigyelhető. Ráadásul az ipari vezérlőrendszerekben nemcsak a sebezhetőségek kimutatása és kihasználása (exploit írás) jelent kihívást, hanem a hibajavítások elkészítése is nagy odafigyelést igényel a fejlesztők részéről, nem beszélve a patch-ek teszteléséről és gondos telepítéséről.
Vélemények
 
 1. 4

  A Foxit Reader és a PhantomPDF szoftverek fontos biztonsági hibajavításokkal gyarapodtak.

 2. 4

  A Google ismét jelentős mennyiségű biztonsági frissítéssel rukkolt elő az Android operációs rendszer kapcsán.

 3. 1

  A Devilshadow trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Az ESET kutatói feltérképezték a katonai és diplomáciai célpontokat támadó InvisiMole csoport működését

Az InvisiMole új kampányát vizsgálva az ESET kutatóinak sikerült feltárniuk a csoport frissített eszközkészletét, valamint a Gamaredon hackercsoporttal való szoros együttműködésük részleteit is.

​LinkedIn-en keresztül támadó hackereket lepleztek le az ESET kutatói

Álláshirdetésnek álcázott adathalász támadásokat lepleztek le az ESET kutatói, melyek vélhetően az észak- koreai illetőségű Lazarus csoporthoz köthetők.

hirdetés
Közösség