Gyorsan talpra állt a Fujifilm

​A Fujifilm elleni kibertámadás után a vállalat viszonylag gyorsan helyre tudta állítani az informatikai rendszereit, szolgáltatásait.
 

A Fujifilm június 4-én egy jelentős kibertámadásra lett figyelmes, amelynek során az informatikai infrastruktúrájába egy zsarolóvírus került. Amikor a kártékony program detektálása megtörtént, akkor az illetékes szakemberek rögtön elkezdték leállítani azokat a rendszereket, amelyek könnyedén célpontjaivá válhattak volna a károkozónak. Ezáltal izolálni tudták a fertőzött szervereket, számítógépeket, és meg tudták akadályozni a vírus további terjedését.
 
Erre helyi idő szerint a délelőtti órákban kellett sort keríteni, vagyis üzleti szempontól igencsak érzékeny időszakban. A dolgozók ebből először csak annyit vettek észre, hogy egy üzenetet kaptak, miszerint azonnal le kellett állítaniuk a számítógépeiket. Eközben pedig az informatikusok lekapcsolták a levelező, számlázó, belső kimutatáskészítő és egyéb kiszolgálókat.
 
Az egyes rendszerek ellenőrzése immár izolált módon vette kezdetét, és viszonylag hamar sikerült úrrá lenni a helyzeten, így az üzleti folyamatok fokozatosan állhattak helyre. A vállalat legutóbbi közleménye szerint a múlt héten már minden a megszokott kerékvágásban haladt, a gyártásban, kiszállításban sem voltak fennakadások.
 
Történt-e adatszivárgás?
 
Manapság már megkerülhetetlen a kérdés egy zsarolóvírusra épülő támadást követően, hogy a fájlok kompromittálása mellett az elkövetők loptak-e adatokat. A Fujifilm erre vonatkozóan is végzett vizsgálatokat, amelyek során eddig semmiféle jele nem mutatkozott annak, hogy a támadók bizalmas adatokhoz fértek volna hozzá, és azokat kiszivárogtatták volna a vállalattól. Ez idáig az interneten sem jelentek meg olyan hírek, amelyek arról szóltak volna, hogy valamely kiberbanda azzal zsarolta volna meg a céget, hogy ha nem fizet, akkor bizalmas információkat hoz nyilvánosságra. Ennek ellenére a Fujifilm továbbra is intenzíven figyeli a helyzetet, hogy szükség esetén minél gyorsabban tudjon további védelmi intézkedéseket hozni.
Vélemények
 
  1. 3

    Az Apache Tomcathez egy biztonsági frissítés vált letölthetővé.

  2. 3

    A Nagios Log Server két sebezhetőséget tartalmaz.

  3. 4

    A Kaseya-féle támadássorozatban is szerephez jutó Sodinokibi kártékony program legújabb variánsa minden korábbinál összetettebé vált.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás az „Év információvédelmi dolgozata - 2021” cím elnyerésére

A pályázat beadási határidejét, meghosszabbítottuk 2021. augusztus 04. (szerdáig)!

​Megszemélyesítés: a vezérigazgató bőrébe bújt hacker

Valószínűleg Ön is hallott már a social engineering technikáról, azaz a pszichológiai manipuláció azon formájáról, melynek célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el.

hirdetés
Közösség