GIF-ekkel volt támadható a WhatsApp

Napvilágra kerültek annak a WhatsApp sérülékenységnek a részletei, amely GIF-képállományok révén veszélyeztette a készülékeket.
 

A Facebook nemrégen egy biztonsági frissítést adott ki az Android kompatibilis WhatsApp alkalmazásához. Tette mindezt azért, mert egy olyan sérülékenység jutott a tudomására, ami komolyabb kockázatot jelentett az érintett készülékekre, illetve az azokon tárolt adatokra nézve.
 
A sérülékenységet egy Awakened néven tevékenykedő biztonsági kutató fedezte fel, és jelezte azt a Facebook fejlesztői számára. A hiba technikai részletei azonban csak a hibajavítást követően kerülhettek nyilvánosságra. A megjelent információk szerint a sebezhetőség speciálisan összeállított, GIF-formátumú állományokkal válhat kihasználhatóvá a széles körben alkalmazott üzenetküldő alkalmazáson keresztül. Alapvetően nem is a WhatsApp kódjával van probléma, hanem az azzal együtt települő, nyílt forráskódú libpl_droidsonroids_gif.so szoftverkönyvtárral. Ez ugyanis problémás GIF-fájlok esetén olyan memóriakezelési hibát produkál, ami biztonsági kockázatokat vet fel.
 
A kockázatok nagysága az Android verziójától is függ. Android 8.1 és 9.0 esetén közvetve jogosulatlan távoli kódfuttatást is lehetővé tehet, míg az Android korábbi kiadásainak esetében leginkább az alkalmazás vagy a készülék összeomlását idézheti elő, azaz szolgáltatásmegtagadási támadásokat segíthet elő. Mindezt abban az esetben, ha a támadó által küldött GIF-formátumú állományt a felhasználó a WhatsApp képgalériájában (Gallery) megnyitja. Emellett a támadónak azt is el kell érnie, hogy előzőleg valamilyen úton módon bekerüljön a felhasználó WhatsApp ismerősei közé. Ha ez sikerül számára, akkor hozzáférést szerezhet a készüléken tárolt különféle állományokhoz, és nem utolsó sorban a WhatsApp helyi adatbázisához is. Rosszabb esetben pedig távoli parancssoros felületet indíthat, amin keresztül további jogosulatlan műveleteket hajthat végre.
 
Biztonsági szakértők szerint a WhatsApp sérülékenysége akkor tud igazán komoly veszélyt jelenteni, ha a támadónak további biztonsági hibákat is sikerül feltárnia, illetve kihasználnia a célkeresztbe állított mobilokon.
 
A Facebook a szóban forgó sebezhetőséget a WhatsApp for Android alkalmazás 2.19.244-es verziójának kiadásával szüntette meg.
Vélemények
 
  1. 4

    A MySQL fejlesztői jelentős hibajavítással rukkoltak elő.

  2. 4

    Az Oracle ismét frissítette a VirtualBoxot.

  3. 1

    A Browexp trójai kifejezetten a webböngészőkbe mentett felhasználói adatokat kémleli. Ezáltal érzékeny információkra is szert tehet.

 
Partnerhírek
Frissíteni kell a WhatsApp üzenetküldőt!

Egy szingapúri IT-biztonsági szakember felfedezte, hogy a népszerű üzenetküldő alkalmazást egy fertőzött GIF segítségével térdre lehet kényszeríteni.

​Zsarolóvírus okozott 95 millió dolláros kárt egy dán cégnek

Még mindig nem épült fel teljesen a szeptember elejei zsarolóvírusos támadásból a dán Demant, amelynek friss pénzügyi jelentése szerint az incidens összesen 95 millió dolláros kárt okozott.

hirdetés
Közösség
1