Gépi tanulással okosodnak a sandbox technológiák

Egyre fontosabb szerepet tölt be a hálózatvédelemben a fejlett sandboxing technológia, különösen amióta egyre inkább mesterséges intelligenciával, illetve gépi tanulással vegyül.
 

A sandboxing a gyakorlatban akkor lép működésbe, ha a hagyományos hálózatbiztonsági eszközök (például UTM-ek) nem képesek megalapozott döntést hozni egy-egy fájl biztonságát illetően. Ekkor az állomány helyi, vagy egyre gyakrabban felhő alapú sandboxing környezetbe kerül elemzésre.

Egy nemrég publikált, 2019-2028-as periódusra vonatkozó kutatási jelentés a sandbox piac értékét 2,25 milliárd dollárra becsülte, ami 2025-re várhatóan eléri a 6,6 milliárd dollárt. Vagyis egy komoly fejlődés előtt álló technológiai szegmensről beszélünk.

Megkerülhetetlen megoldás

A sandboxing fejlesztése és használata a zsaroló vírusok elterjedésével jelentősen felgyorsult. "Ezeket a kódokat nehéz felismerni a hagyományos antivírus szoftverek használatával, amelyek csak az ismert fenyegetéseket képesek beazonosítani és kizárni. Az ilyen típusú fenyegetések kezelésének technikáját nulladik napi sandboxingnak hívjuk, mivel a legkritikusabb időszak az új fenyegetések elindulásának első pár órája" - mondta Treso Tamás, a Zyxel magyarországi vezetője. 

A sandboxing az egyik módszer az ismeretlen fenyegetések detektálására. Beazonosít minden olyan fájlt, ami álcázott rosszindulatú programot tartalmazhat, és elkülöníti ezeket a felhőben, ahol nem tudnak kárt okozni. Ott megvizsgálja és leteszteli a fájlokat, hogy meggyőződjön róla, valóban jelentenek-e bármilyen fenyegetést. Az információ ezután bekerül egy közös fenyegetés adatbázisba, amiből minden felhasználónak előnye származik, a kiberintelligencia pedig folyamatosan gyarapodik. Vagyis egy korszerű sandboxing megoldás ma már mély gépi tanulást és önfejlesztő, felhős intelligenciát használ a magasabb szintű védelem érdekében. 
Vélemények
 
  1. 4

    Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

  2. 4

    Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

  3. 2

    ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség