Figyelmetlenség és gondatlanság rombolja a biztonságot

​Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak.
 

A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatása kimutatta, hogy minden tizedik alkalmazott van tisztában a vállalati IT-biztonsági elvárásokkal. Az alkalmazottaknak mindössze a fele gondolja közös felelősségnek a kibertámadások elleni védelmet.  

A kutatásban összesen közel nyolcezer munkavállaló vett részt világszerte. A válaszadók 24 százaléka úgy véli, hogy a munkahelyén nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás. Ugyanakkor nem kizárólag a szabályok ismeretének hiánya okoz gondot, hanem a figyelmetlenség is, ami a tavaly bekövetkezett kiberbiztonsági incidensek majdnem felében kisebb nagyobb mértékben szerepet játszott.

Mindez különösen veszélyes lehet a kisebb vállalkozások számára, ahol nincs külön IT részleg, és a felelősség megoszlik a kollégák között. Az olyan alapvető követelmények elhanyagolása, mint az erős jelszó választása vagy a szükséges frissítések telepítése, veszélyeztetik a védelmet. A biztonsági szakértők hangsúlyozták, hogy azon munkavállók, akiknek hozzáférése van a kritikus adatokhoz, mint például a felsővezetés, a HR- és a pénzügyi osztály dolgozói, különösen veszélyeztetettek a célzott támadásokkal szemben. 

"A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát óvni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használatára, amelyek könnyen kezelhetők" - mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab részlegvezetője. 
Vélemények
 
  1. 4

    A Python, illetve a széles körben használt NumPy modul kapcsán egy biztonsági hiba került napvilágra.

  2. 4

    A Drupal fejlesztői két veszélyes biztonsági rést foltoztak be.

  3. 1

    A Windtail trójai a Mac-gépekre jelent veszélyt, mivel azokon egy hátsó kaput létesít, ami további károkozásokhoz járulhat hozzá.

 
Partnerhírek
Office 365 pár száz forintért?

Ugyan jól hangzik, hogy egy életre szóló előfizetést kaphatunk a Microsoft népszerű irodai programcsomagjához csupán háromszáz forintért, de átverésről van szó, amelynek végén akár személyes adataink is veszélybe kerülhetnek.

​Amikor a rendőrséget támadja a zsarolóvírus

Amikor bűnözők áldozatává válunk, olyankor a rendőrséghez fordulunk segítségért. De kihez fordul a rendőrség, amikor mondjuk egy zsarolóvírus bénítja meg a rendszereit?

hirdetés
Közösség
1