Figyelmetlenség és gondatlanság rombolja a biztonságot

​Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak.
 
hirdetés
A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatása kimutatta, hogy minden tizedik alkalmazott van tisztában a vállalati IT-biztonsági elvárásokkal. Az alkalmazottaknak mindössze a fele gondolja közös felelősségnek a kibertámadások elleni védelmet.  

A kutatásban összesen közel nyolcezer munkavállaló vett részt világszerte. A válaszadók 24 százaléka úgy véli, hogy a munkahelyén nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás. Ugyanakkor nem kizárólag a szabályok ismeretének hiánya okoz gondot, hanem a figyelmetlenség is, ami a tavaly bekövetkezett kiberbiztonsági incidensek majdnem felében kisebb nagyobb mértékben szerepet játszott.

Mindez különösen veszélyes lehet a kisebb vállalkozások számára, ahol nincs külön IT részleg, és a felelősség megoszlik a kollégák között. Az olyan alapvető követelmények elhanyagolása, mint az erős jelszó választása vagy a szükséges frissítések telepítése, veszélyeztetik a védelmet. A biztonsági szakértők hangsúlyozták, hogy azon munkavállók, akiknek hozzáférése van a kritikus adatokhoz, mint például a felsővezetés, a HR- és a pénzügyi osztály dolgozói, különösen veszélyeztetettek a célzott támadásokkal szemben. 

"A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát óvni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használatára, amelyek könnyen kezelhetők" - mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab részlegvezetője. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az IBM DB2 kapcsán több biztonsági hibajavítás is letölthetővé vált.

  2. 3

    Az Apache ZooKeeper sebezhetősége adatmanipulációra adhat lehetőséget.

  3. 3

    A Joomla! fejlesztői két biztonsági rést foltoztak be.

 
Partnerhírek
Kvantumszámítógép forgatja fel a titkosítás és a kriptovaluták világát

Földi halandónak egyelőre túl bonyolult dolog kvantumszámítógépet építenie, ám szakértők szerint öt éven belül annyira elterjednek ezek az eszközök, hogy gyökerestül felforgatják az életünket.

Turla Mosquito – dominálnak az általános eszközök

A Turla egy hírhedt kémcsoport, amely már legalább tíz éve tevékenykedik. A csoport először még 2008-ban tűnt fel, amikor betört az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának rendszerébe.

hirdetés
Közösség
1