Figyelmetlenség és gondatlanság rombolja a biztonságot

​Az informatikai biztonsági tudatosság hiánya okozza az egyik legnagyobb fejtörést a vállalkozásoknak.
 
hirdetés
A Kaspersky Lab és a B2B International kutatóintézet közös kutatása kimutatta, hogy minden tizedik alkalmazott van tisztában a vállalati IT-biztonsági elvárásokkal. Az alkalmazottaknak mindössze a fele gondolja közös felelősségnek a kibertámadások elleni védelmet.  

A kutatásban összesen közel nyolcezer munkavállaló vett részt világszerte. A válaszadók 24 százaléka úgy véli, hogy a munkahelyén nincs is pontosan meghatározott számítógépes biztonsági előírás. Ugyanakkor nem kizárólag a szabályok ismeretének hiánya okoz gondot, hanem a figyelmetlenség is, ami a tavaly bekövetkezett kiberbiztonsági incidensek majdnem felében kisebb nagyobb mértékben szerepet játszott.

Mindez különösen veszélyes lehet a kisebb vállalkozások számára, ahol nincs külön IT részleg, és a felelősség megoszlik a kollégák között. Az olyan alapvető követelmények elhanyagolása, mint az erős jelszó választása vagy a szükséges frissítések telepítése, veszélyeztetik a védelmet. A biztonsági szakértők hangsúlyozták, hogy azon munkavállók, akiknek hozzáférése van a kritikus adatokhoz, mint például a felsővezetés, a HR- és a pénzügyi osztály dolgozói, különösen veszélyeztetettek a célzott támadásokkal szemben. 

"A gondatlan munkavállalók nagy kihívást jelenthetnek a kiberbiztonság kapcsán, különösen a kisebb vállalkozások számára, ahol még fejlesztik a kiberbiztonsági kultúrát. Nemcsak a munkavállalók lehetnek a kibercsapdák áldozatai, de elsőként nekik kell a céges adatok biztonságát óvni. Épp ezért a vállalkozásoknak figyelmet kell fordítaniuk a munkavállalók képzésére és oktatására, valamint olyan biztonsági megoldások használatára, amelyek könnyen kezelhetők" - mondta Vladimir Zapolyansky, a Kaspersky Lab részlegvezetője. 
Vélemények
 
  1. 3

    Az OpenSSH-hoz egy biztonsági patch vált letölthetővé.

  2. 3

    A VMware Workstation és a Fusion kapcsán egy sérülékenységre derült fény.

  3. 3

    Az Adobe Creative Cloud egy közepes veszélyességű biztonsági hibától vált meg.

 
Partnerhírek
Beszállítótól kerülhettek volna ki a Tesla, Fiat, VW adatai

​Egy nagy szervezet adataihoz legkönnyebb partnerei kevésbé védett kapuin keresztül bejutni. Ez a tény nemrég egy sor autógyártó számára vált majdnem igazi rémálommá.

6 tipp a biztonságos nyaraláshoz

​Legyen az a Balaton vagy a horvát tengerpart, a legtöbben a nyaralásra is magukkal viszik az okostelefonjukat és akár a notebookjukat.

hirdetés
Közösség
1