Felfegyverezte az Office 365-öt a Microsoft

A Microsoft számos technológia segítségével tette biztonságosabbá az egyéni és az otthoni felhasználóknak szánt Office 365 szolgáltatásait.
 

Azt már megszokhattuk, hogy a Microsoft rendszeresen jelent be olyan fejlesztéseket, amik a manapság egyik legfontosabb megoldásának számító Office 365 funkcionalitását és biztonságát hivatottak kiterjeszteni. Ugyanakkor az Office 365-ön belül megfigyelhető egyfajta kettősség, mivel az otthoni és az üzleti felhasználóknak szánt verziók azért nem ugyanabban az ütemben fejlődnek. Persze ez abból a szempontból érthető, hogy az üzleti igények nyilván mások. Különösen a biztonság és a kockázatok szempontjából. Csakhogy vannak olyan fenyegetettségek, amik ellen az egyéni felhasználóknak épp úgy fel kell venniük a kesztyűt, mint a vállalatoknak, intézményeknek. Tipikusan ilyen területet fednek le a zsaroló programok. A Microsoft erre reagálva bejelentette, hogy az eddig csak üzleti előfizetéseknél hozzáférhető OneDrive File Restore szolgáltatást az egyéni felhasználók számára is elérhetővé teszi.
 
A File Restore a OneDrive felhős szolgáltatás fontos része. A segítségével 30 napra visszamenőleg "visszagörgethetők" az egyes fájlok különféle verziói. Vagyis, ha egy számítógép zsarolóvírus áldozata lesz, és a tönkretett fájlok leszinkronizálódnak a OneDrive révén a felhőbe, akkor mostantól egy régebbi, de ép fájlverzió még mindig visszatölthető. Ezt a folyamatot az is segíti, hogy a OneDrive rendelkezik olyan integrált védelmi technológiákkal, amelyek különféle elemzések alapján képesek riasztani a felhasználót abban az esetben, ha azt észlelik, hogy zsarolóvírus manipulálta a fájlokat. A File Restore kapcsán fontos hangsúlyozni, hogy az ingyenes OneDrive felhasználóinak állományai ebben a védelemben nem részesülnek.
 
Még néhány finomság
 
Az Office 365 kapcsán a Microsoft további biztonsági megoldásokat is bejelentett, amik egy része szintén az otthoni felhasználók berkein belül számít majd újdonságnak. Egyrészt tovább finomodott az elektronikus levelek végponttól végpontig történő titkosítása. E téren a Microsoft sok erőforrást áldoz a fejlesztésekre, és az elmúlt időszakban több biztonsági újdonsággal is előrukkolt. Ezeket érdemes is kihasználni a mindennapok során. Sajnos ez a fajta titkosítás még mindig akkor működik kényelmesen, ha az érintettek Outlookot, az Outlook.com weboldalt, a Windows Mailt vagy az Outlook app Android, illetve iOS kompatibilis változatai használják. Ugyanakkor mostantól van lehetőség egyszer használatos kódokkal is védeni a leveleket, és azokat ilyen módon elérhetővé tenni az arra felhatalmazottak számára. Emellett a mellékletek különálló titkosítása is megoldódott. Sőt mostantól a levelek továbbítása is korlátozható bizonyos határokon belül.
 
Az elektronikus levelezés biztonságát azzal is fokozták a fejlesztők, hogy az Outlook.com esetében kiterjesztették a vírusvédelmet, illetve az adathalász tartalmak ellen védő szűrőket az e-mailek csatolmányaira is. A Word, Excel, PowerPoint állományokba ágyazott hivatkozások pedig még egy extra ellenőrzésen is átesnek.
Vélemények
 
  1. 3

    A MediaWiki négy biztonsági rés miatt kapott frissítést.

  2. 4

    A Microsoft JET Database Engine egy nulladik napi hiba miatt válhat kiszolgáltatottá.

  3. 1

    A Zexlex trójainak egy célja van: szabad bejárást biztosítani a támadók számára a fertőzött számítógépekbe.

Partnerhírek
Kézzel írták a járatinformációkat - zsarolóvírus miatt

​Zsarolóvírusos támadás miatt a bristoli repülőtér utastájékoztató információs táblái nem működtek, helyette kézzel írott információs táblákon tájékoztatták az utasokat.

Egyszerűen feltörhető a gyenge jelszóval védett wifi hálózat

Relatíve egyszerűen feltörhető a wifi hálózatok jelszava, ezért a következő szabvány érkezéséig azt javasoljuk, mindenki hosszabb és bonyolultabb jelszóval védje helyi hálózatát.

hirdetés
Közösség
1