FBI: durva károkat okoz a Royal zsarolóprogram

Az FBI figyelmeztetést adott ki a Royal nevű zsarolóprogram egyre intenzívebb és durvább kibertámadásai miatt.
 

A Royal zsarolóvírus tavaly szeptemberben kezdett igazán aktívan terjedni. Ezt követően az amerikai kormányzat az egészségügyi szektor szereplői számára egy biztonsági figyelmeztetést adott ki a kártény program kapcsán. Ettől azonban a zsaroló program még nem hátrált meg. Oly annyira nem, hogy azóta is szedi az áldozatait. Már nem kizárólag az egészügyi intézményeket tekinti kiemelt célpontnak, hiszen számos rendszert kényszerített térdre az oktatás és a gyártás területén is, de egyes esetekben kritikus infrastruktúrákba is befészkelte magát.
 
Látva az igen kedvezőtlen trendeket, az FBI és a CISA egy közös figyelemfelhívás mellett döntött, amellyel a Royal veszélyeire kívántak rávilágítani. Közölték, hogy a zsarolóvírus USA-ban tevékenykedő, valamint nemzetközi szinten működő szervezeteket, vállalatokat vett célba. A mögötte álló kiberbanda nem aprózza el a támadásokat, és inkább a nagyobb szervezeteket ostromolja, amelyektől nagyobb összegű váltságdíjat remél. A követelt összeg általában 1-11 millió dollár között mozog, amit Bitcoinban próbál beszedni az áldozatoktól.

 
 
  1. 4

    A cURL több biztonsági hiba miatt szorul frissítésre.

  2. 3

    Az OpenSSH fejlesztői két biztonsági rendellenességről számoltak be.

  3. 1

    ​A Hermwiz féreg meglehetősen gyorsan képes terjedni a helyi hálózatokban.

 
Partnerhírek
​ChatGPT mint fegyver?

Az ESET szerint elhárulnak a nyelvi akadályok a csalók elől, de azért marad 10 árulkodó jel.

Folytatják kibertámadásaikat az orosz hackercsoportok

Az Oroszországhoz köthető APT-csoportok folyamatosan indítják kibertámadásaikat Ukrajna ellen törlőprogramok és zsarolóvírusok felhasználásával.

hirdetés
Közösség