FBI: durva károkat okoz a Royal zsarolóprogram

Az FBI figyelmeztetést adott ki a Royal nevű zsarolóprogram egyre intenzívebb és durvább kibertámadásai miatt.
 

A Royal zsarolóvírus tavaly szeptemberben kezdett igazán aktívan terjedni. Ezt követően az amerikai kormányzat az egészségügyi szektor szereplői számára egy biztonsági figyelmeztetést adott ki a kártény program kapcsán. Ettől azonban a zsaroló program még nem hátrált meg. Oly annyira nem, hogy azóta is szedi az áldozatait. Már nem kizárólag az egészügyi intézményeket tekinti kiemelt célpontnak, hiszen számos rendszert kényszerített térdre az oktatás és a gyártás területén is, de egyes esetekben kritikus infrastruktúrákba is befészkelte magát.
 
Látva az igen kedvezőtlen trendeket, az FBI és a CISA egy közös figyelemfelhívás mellett döntött, amellyel a Royal veszélyeire kívántak rávilágítani. Közölték, hogy a zsarolóvírus USA-ban tevékenykedő, valamint nemzetközi szinten működő szervezeteket, vállalatokat vett célba. A mögötte álló kiberbanda nem aprózza el a támadásokat, és inkább a nagyobb szervezeteket ostromolja, amelyektől nagyobb összegű váltságdíjat remél. A követelt összeg általában 1-11 millió dollár között mozog, amit Bitcoinban próbál beszedni az áldozatoktól.

 
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség