Fájlokat pusztít a MegaCortex zsaroló program

A MegaCortex zsaroló program a Windows-t és az alkalmazások nagy részét érintetlenül hagyja, de a felhasználók fájljaival könyörtelenül elbánik.
 
hirdetés

A MegaCortex zsaroló program nem tért le arról a kitaposott útról, amelyet az eddigi fájltitkosító károkozók is bejártak. Ennek megfelelően értékes állományokat titkosít le, majd egy zsaroló üzenet (egy egyszerű szöveges fájl) révén közli a felhasználóval, hogy mi is történt a számítógépen.
 
A MegaCortex - ellentétben sok hasonló társától - nem rendelkezik egy olyan kiterjesztéslistával, ami alapján a fájlok kódolását elvégezné. Ehelyett egy kivétellista került bele, ami tartalmazza a Windows és a Program Files könyvtárat, valamint a rendszer- és futtatható fájlokra utaló kiterjesztéseket. Az ilyen fájlokat a kártevő érintetlenül hagyja, ezzel biztosítva azt, hogy a fertőzést követően az operációs rendszer legalább annyira működőképes maradjon, hogy a felhasználó ki tudja fizetni a váltságdíjat.
 
Természetesen ez esetben sem célszerű követni a zsarolók utasításait. Ehelyett a korszerű vírusvédelem alkalmazására, valamint a biztonsági mentések rendszeres készítésére kell helyezni a hangsúlyt.
 
Vélemények
 
  1. 4

    A VirtualBoxhoz fontos hibajavítások váltak letölthetővé.

  2. 3

    A Comodo Antivirus esetében több biztonsági rés vár befoltozásra.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

Windows sérülékenységet kihasználó kártevő a láthatáron

​Az ESET szakemberei nemrégiben fedeztek fel és elemeztek egy új 0-day sebezhetőséget kihasználó programot (exploit), amely kelet-európai célpontok ellen irányult.

hirdetés
Közösség
1