Fájlokat pusztít a MegaCortex zsaroló program

A MegaCortex zsaroló program a Windows-t és az alkalmazások nagy részét érintetlenül hagyja, de a felhasználók fájljaival könyörtelenül elbánik.
 

A MegaCortex zsaroló program nem tért le arról a kitaposott útról, amelyet az eddigi fájltitkosító károkozók is bejártak. Ennek megfelelően értékes állományokat titkosít le, majd egy zsaroló üzenet (egy egyszerű szöveges fájl) révén közli a felhasználóval, hogy mi is történt a számítógépen.
 
A MegaCortex - ellentétben sok hasonló társától - nem rendelkezik egy olyan kiterjesztéslistával, ami alapján a fájlok kódolását elvégezné. Ehelyett egy kivétellista került bele, ami tartalmazza a Windows és a Program Files könyvtárat, valamint a rendszer- és futtatható fájlokra utaló kiterjesztéseket. Az ilyen fájlokat a kártevő érintetlenül hagyja, ezzel biztosítva azt, hogy a fertőzést követően az operációs rendszer legalább annyira működőképes maradjon, hogy a felhasználó ki tudja fizetni a váltságdíjat.
 
Természetesen ez esetben sem célszerű követni a zsarolók utasításait. Ehelyett a korszerű vírusvédelem alkalmazására, valamint a biztonsági mentések rendszeres készítésére kell helyezni a hangsúlyt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A PHP kapcsán egy közepes veszélyességű sebezhetőségre derült fény.

  2. 2

    Az OpenSSH fejlesztői biztonsági hibajavítást tettek elérhetővé.

  3. 1

    A Theaabo trójai sok funkcióval képes támogatni a kiberbűnözők által végrehajtott károkozásokat.

 
Partnerhírek
Módosított pályázati kiírás - az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” cím elnyerésére

A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2020 évre is meghirdeti az „Év információvédelmi szak- és diplomadolgozata - 2020” címet.

667%-kal nőtt a koronavírushoz kapcsolódó támadások száma – az ESET meghosszabbítja ingyenes akcióját

A koronavírus terjedése miatt egyre nagyobb mértékben támaszkodunk digitális megoldásokra a mindennapi életünk során.

hirdetés
Közösség
1