Fájlokat pusztít a MegaCortex zsaroló program

A MegaCortex zsaroló program a Windows-t és az alkalmazások nagy részét érintetlenül hagyja, de a felhasználók fájljaival könyörtelenül elbánik.
 

A MegaCortex zsaroló program nem tért le arról a kitaposott útról, amelyet az eddigi fájltitkosító károkozók is bejártak. Ennek megfelelően értékes állományokat titkosít le, majd egy zsaroló üzenet (egy egyszerű szöveges fájl) révén közli a felhasználóval, hogy mi is történt a számítógépen.
 
A MegaCortex - ellentétben sok hasonló társától - nem rendelkezik egy olyan kiterjesztéslistával, ami alapján a fájlok kódolását elvégezné. Ehelyett egy kivétellista került bele, ami tartalmazza a Windows és a Program Files könyvtárat, valamint a rendszer- és futtatható fájlokra utaló kiterjesztéseket. Az ilyen fájlokat a kártevő érintetlenül hagyja, ezzel biztosítva azt, hogy a fertőzést követően az operációs rendszer legalább annyira működőképes maradjon, hogy a felhasználó ki tudja fizetni a váltságdíjat.
 
Természetesen ez esetben sem célszerű követni a zsarolók utasításait. Ehelyett a korszerű vírusvédelem alkalmazására, valamint a biztonsági mentések rendszeres készítésére kell helyezni a hangsúlyt.
 
Vélemények
 
  1. 3

    A Joomla webes tartalomkezelő rendszer egy újabb biztonsági hibától vált meg.

  2. 4

    A FortiClient fejlesztői egy biztonsági rést foltoztak be.

  3. 2

    A Ryuk zsaroló program is fájlok titkosítására, illetve váltságdíj követelésére hangolódott.

 
Partnerhírek
​Japán vírussal védekezne a kibertámadások ellen

Védekezési célokra használná a japán kormány azt a vírust, melyet a szigetország vállalkozásaival együtt dolgozna ki. A védekező kártevő a szigetország kibervédelmi stratégiájának része.

​Illegális webáruházakat zártak be

Komoly nemzetközi összefogással a hatóságok több országból lezártak két webshopot, mely az illegális interneten törvénytelen termékeket és szolgáltatásokat árusított.

hirdetés
Közösség
1