Ezerszámra akadtak horogra káros appok

​60 ezer androidos appról igazolódott be, hogy nem éppen azt a célt szolgálják, amire a felhasználó a telepítésükkor számít.
 

Az androidos ökoszisztéma továbbra is intenzív nyomás alatt áll a kiberbűnözők által. Az utóbbi hónapokban is sok, felhasználók széles körét érintő problémára derült fény ártalmas, nemkívánatos mobil alkalmazások miatt. Most pedig egy újabb eset borzolja a kedélyeket.
 
A Bitdefender mobilokhoz kifejlesztett, egyebek mellett anomáliadetektálásra is alkalmas védelmi technológiája olyan alkalmazások kapcsán riasztott, amelyekről hamar beigazolódott, hogy a leírásuktól eltérő funkciókkal rendelkeznek. Jelesül reklámokkal halmozzák el az okostelefonokat, táblagépeket.
 
A biztonsági cég a nemkívánatos programok detektálását követően átfogó vizsgálatot végzett, amelynek során nem kevesebb mint 60 ezer olyan appra akadt, amelyekről kiderült, hogy reklámprogramokban (adware-ekben) használatos összetevőket is tartalmaznak. Ezen alkalmazások kapcsán a legfontosabb azt megemlíteni, hogy eddig egyik sem jelent meg a hivatalos Google Play áruházban. Ehelyett azokat különféle weboldalakon és nem hivatalos alkalmazásboltokban terjesztik a csalók.
 
A problémásnak minősített alkalmazások a telepítésük után nem indulnak el automatikusan, hanem előbb különféle engedélyeket kérnek a felhasználótól. Ezt követően egy üzenetet jelenítenek meg: "Application is unavailable in your region. Tap OK to uninstall". Az "OK" gombra való rábökést követően az üzenettől eltérően a szoftverek eltávolítása nem történik meg. Ehelyett két órára (esetenként akár két napra) inaktívvá válnak. Semmiféle parancsikont nem hoznak létre, ellenben olyan összetevőket regisztrálnak, amelyek révén elérik, hogy a készülék újraindítása után vagy a képernyőzárolás feloldásakor aktivizálódjanak a háttérben, minden feltűnés nélkül. Amint ez megtörténik, akkor egy távoli kiszolgálóról webcímeket töltenek le, amelyek alapján a mobilokon elkezdik a különféle hirdetések megjelenítését.
 
A Bitdefender szerint a legtöbb ilyen appot amerikai, dél-koreai, brazil, német, brit és francia felhasználók készülékein lehetett kimutatni, de alapvetően globális problémáról van szó. A nemkívánatos alkalmazásokat több esetben hamis biztonsági szoftvereknek, játékoknak, VPN-szoftvereknek álcázzák a csalók, de hamis Netflix app is akadt már horogra.
 
Noha a Google Play sem teljesen mentes a problémás appoktól, a biztonsági szakemberek mégis egyöntetűen azt javasolják, hogy mindenki kizárólag a Play áruházból telepítsen szoftvereket az androidos mobil készülékeire.
 
 1. 3

  A Sambához egy biztonsági frissítés vált elérhetővé.

 2. 4

  A Cisco több biztonsági javítást adott ki az NX-OS-hez.

 3. 4

  Az IBM AIX-hez három patch vált elérhetővé.

 4. 3

  A VMware Workstation és a Fusion egy biztonsági frissítést kapott.

 5. 4

  A Google újabb fontos hibajavításokat adott ki a Chrome webböngészőhöz.

 6. 4

  A Zyxel fontos biztonsági frissítéseket tett elérhetővé egyes hálózati és hálózatbiztonsági eszközeihez.

 7. 3

  A Rails fejlesztői három biztonsági hibáról adtak tájékoztatást.

 8. 3

  A IBM InfoSphere Information Server egy biztonsági hibajavítással bővült.

 9. 4

  A Microsoft 11 biztonsági rést foltozott be az Edge webböngészőn.

 10. 3

  A Node.js kapcsán tíz biztonsági hibajavítás vált letölthetővé.

Partnerhírek
Amikor a gyerekünk hangján követelnek tőlünk pénzt

Minden szülő legrosszabb rémálma felvenni egy ismeretlen számról érkező hívást, és azt hallani, hogy a gyermeke segítségért kiált.

Romantika helyett átverés Valentin-napon?

Az online társkeresés elterjedésével alapjaiban változott meg az emberek közötti kapcsolatteremtés.

hirdetés
Közösség