Elhanyagolt MikroTik routerek segítik a kiberbűnözőket

Több százezer sebezhető MikroTik router kapcsolódik az internethez. Mindez pedig a kiberbűnözők figyelmét sem kerüli el.
 

A kártékony hálózatokat építő kiberbűnözők célja, hogy a lehető legtöbb olyan eszközt vonják be a botnetek alá, amelyek internetkapcsolattal is rendelkeznek, és ártalmas célokra használhatók fel. E botnetek gyakorta elosztott szolgáltatásmegtagadási támadásokat segítenek elő, illetve kriptobányászatba vonják be a fertőzött erőforrásokat.
 
Augusztusban a Meris botnet kapcsán arra derült fény, hogy a mögötte lévő csoport nagy intenzitással kezdte ostromolni a MikroTik által gyártott routereket, és azokat kezdte bevonni a kártékony hálózatba. Mindezt olyan módon tette, hogy különféle sebezhetőségek kihasználásával kompromittálta a hálózati eszközöket. A nyáron a MikroTik is elemezte a botnet kapcsán felmerült problémákat, és megállapította, hogy a támadók olyan sérülékenységeket fordítanak a saját javukra, amelyeket a fejlesztők már 2018-ban, illetve 2019-ben megszüntettek. Vagyis a Meris olyan MikroTik eszközök révén gyarapodott, amiket az üzemeltetők nem frissítettek, nem tartottak naprakészen.
 
Az Eclypsium biztonsági kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy jelenleg mennyi sebezhető MikroTik eszköz kiszolgáltatott az alvilági ténykedéseknek. A szakemberek az elemzéseik során arra a következtetésre jutottak, hogy az alábbi négy biztonsági rés közül legalább egy még több mint 300 ezer MikroTik routeren jelen van:
 • CVE-2019-3977: távoli downgrade-re és resetelésre módot adó hiba
 • CVE-2019-3978: cache poisoning alapú támadásokra lehetőséget adó sebezhetőség
 • CVE-2018-14847: fájlkezelési rendellenesség
 • CVE-2018-7445: puffertúlcsordulási hibát okozó, jogosulatlan távoli kódfuttatást lehetővé tevő sérülékenység
 
A 300 ezer sérülékeny eszköz azt jelenti, hogy a MikroTik üzemeltetők közül sokan nem törődnek a frissítések telepítésével, és akár évekkel ezelőtti OS verziókkal rendelkező eszközöket működtetnek. A problémákat tetézi, hogy a MikroTik az internetszolgáltatók körében is népszerű, és bizony náluk is akadhatnak nem megfelelően frissített berendezések.
 
A biztonsági cég felmérése szerint a legtöbb elhanyagolt router Kínában, Brazíliában, Oroszországban, Olaszországban és az Egyesült Államokban működik.
 
A szakemberek a MikroTik roueterek rendszeres frissítését, naprakészen tartását javasolják, és arra hívták fel a figyelmet, hogy korántsem célszerű az internet felől elérhetővé tenni a hálózati eszközök menedzsment felületét (és a WinBox kapcsolatokat).
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple watchOS több biztonsági hibától is megvált az újabb frissítésének köszönhetően.

 2. 3

  Az Apache Tomcathez egy újabb biztonsági hibajavítás vált elérhetővé.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A Log4Shell által leginkább veszélyeztetett országok

Az ESET által közzétett adatokból jól látható, mely országokban hajtották végre a legtöbb Log4j sérülékenységet kihasználó támadási kísérletet.

Középpontba kerül a Zero Trust

A vállalatok 99%-a szerint a Zero Trust bevezetése fontos, ezen belül 75%-uk szerint kritikus vagy nagyon fontos lenne.

hirdetés
Közösség