Durva fegyverarzenállal fertőz egy banki trójai

Japánban már komoly fejtörést okozott egy rendkívül gazdag funkcionalitással rendelkező, banki trójai program. Sajnos a károkozó már Európa felé is kacsintgat.
 

A számítógépes vírusok között már számos olyan hírhedt példánnyal találkozhattunk, amelyek bizonyították, hogy a pénzügyi és egyéb bizalmas adatok milyen sérülékennyé válhatnak általuk. E károkozók folyamatosan fejlődtek, és mind kifinomultabb technikákkal ostromolták a számítógépeket. Aztán nem is olyan régen felbukkant egy olyan kártékony program, amely az eddigi banki trójaiak legfontosabb jellemzőit, bevált technikáit egybegyúrta, és komoly fegyvertárral kezdte fertőzni a számítógépeket. Az áprilisban megjelent első variánsa elsősorban Japánban kezdte meg hódító útját, de úgy tűnik, hogy már európai banki rendszereket is kiszemelt magának. Ezért nem zárható ki, hogy előbb-utóbb az öreg kontinensen is aktív támadások főszereplőjévé válik.
 
Mit lesett el a korábbi trójai programoktól?

A Shifu nevű trójai egy komplex, összetett működésű kártevő, amely ismert, ártalmas programok által alkalmazott technikákat egyesít. Így például a Shiz trójai mintájára rendelkezik egy DGA (Domain Generation Algorithm) algoritmussal, amelynek segítségével el tudja érni a vezérlőszervereit. A konfigurációs fájlja nagymértékben hasonlít a Dridex víruséhoz. A helyi számítógépeken létrejövő visszaállítási pontokat éppúgy kitörli, mint például a régről ismert Conficker féreg. Nem utolsó sorban pedig olyan víruselemzést megnehezítő eljárásokat alkalmaz, mint amiket a Zeus VM trójai is. És akkor még nem is beszéltünk a valódi károkozásra alkalmas szolgáltatásairól. Ezek egyebek mellett a következők:
- billentyűleütések folyamatos naplózása
- webböngészők kémlelése
- weboldalak manipulálása web injection technikákkal
- képernyőképek rendszeres lementése
- tanúsítványok begyűjtése
- távoli hozzáférés biztosítása a fertőzött rendszerekhez
- botnethez való kapcsolódás
- alkalmazások monitorozása
- kártékony modulok letöltése
- összegyűjtött adatok kiszivárogtatása.
 
Az IBM kutatói szerint a Shifu fontos jellemzője, hogy nem kizárólag a végfelhasználók számítógépeit képes célkeresztbe állítani, hanem a POS terminálokat is. Vagyis a bank- és hitelkártyák elfogadására alkalmas számítógépekről is megpróbál értékes adatokhoz jutni, amit elsősorban a memória folyamatos monitorozásával hajt végre egy RAM-scraping bővítmény segítségével.
 
Webes manipulációk

Az eddigi vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a Shifu a weboldalak manipulálása terén minden korábbinál fejlettebb eljárásokat használ. Tulajdonképpen dinamikusan, valós időben képes megváltoztatni a támadók által kijelölt weblapokat a fertőzött rendszereken. Ezt vagy úgy teszi, hogy a teljes weblapot lecseréli egy meghamisított példányra, vagy web injection módszerekkel bizonyos tartalmi elemeket csempész az adott weboldalba. Például beilleszthet olyan űrlapot, amelyen arra kéri a felhasználót, hogy adja meg az egyszer használatos kódját a belépéshez. Természetesen mindezt a célkeresztbe állított bank arculati elemeinek felhasználásával, így igencsak megtévesztő tud lenni. Ha pedig a felhasználó bedől a trükknek, akkor az adatai rögtön a csalók kezébe kerülnek. A Shifu érdekessége, hogy esetenként egy Apache webszervert is telepít a fertőzött rendszerekre, amely szintén a webes manipulációk során jut szerephez.
 
Utálja a konkurenciát

A Shifu trójai kapcsán meg kell említeni, hogy az a rivális trójai programok jelenlétét egész egyszerűen nem tűri. Olyan modullal is rendelkezik, amely figyelemmel kíséri a számítógépre felmásolt állományokat, és ha fertőzött, gyanús fájlt észlel, akkor rögtön közbelép.
 
Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Shifu mögött mely kiberbűnözői csoport áll. Az IBM vizsgálata szerint feltételezhetően orosz szálak lehetnek a háttérben, ugyanis a károkozó forráskódja több orosz nyelvű kommentet, illetve kódrészletet is tartalmaz.
 
A trójai kockázatait leginkább naprakészen tartott víruskeresőkkel lehet csökkenteni.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség