Burjánzanak a mobilvírusok

​Az elmúlt évben megduplázódott a mobil készülékek megfertőzésére alkalmas kártékony programokkal végrehajtott támadások száma.
 
hirdetés

A mobilbiztonság egyre kritikusabbá válik, mivel a kiberbűnözők mind több erőforrást csoportosítanak át erre a területre. Ennél fogva nő a mobilvírusok mennyisége, illetve az azok bevonásával elkövetett károkozások száma. E trendeket támasztja alá a Kaspersky Lab által készített tanulmány eredménye is.
 
A biztonsági cég felmérése szerint 2018-ban összesen 116,5 millió, mobil eszközöket érő támadást detektáltak a technológiái, ami jelentős ugrás a 2017-ben mért 66,4 milliós számhoz képest.
 
A legtöbb problémát azok a kódok okozzák, amelyeket arra fejlesztenek ki a vírusírók, hogy megkerülhetővé tegyék a különféle védelmi vonalakat, beleértve a Google Play biztonsági technológiáit is. Ezek általában kétlépcsős támadások végrehajtását teszik lehetővé, és juttatják fel a nemkívánatos programokat a mobilokra. Emellett sok gondot okoznak a mobil banki trójaiak, és rengeteg bosszúsággal jár a mobil reklámprogramok terjedése.
 
A támadásokat a mobil világban is két részre lehet bontani aszerint, hogy tömegesen fenyegető károkozásokról beszélünk, vagy célzott támadásokról. Sajnos mindkettőre vannak példák. Tavaly a Kaspersky mellett többek között a Check Point is leplezett le olyan alvilági, „mobilos” akciókat, amelyek során APT (Advanced Persistent Threat) típusú fenyegetettségeken keresztül valósultak meg a károkozások.
 
A széles körben veszélyt jelentő kártékony programok közül a banki trójaiakat kell kiemelni, amelyekből 2018 során több mint 150 ezer jelent meg. Eközben a mobil zsaroló programok egy kicsit háttérbe szorultak, de sajnos még így is több mint 60 ezer példányban lehetett ilyen szerzeményeket kimutatni.
 
Végül pedig meg kell említeni, hogy a vírusterjesztési szokások is változóban vannak. Míg régebben elsősorban egyes androidos funkciókat igyekeztek a saját javukra fordítani a csalók, addig mára inkább az ismert, legális alkalmazások meghamisítása vált elsődleges módszerévé az elkövetőknek.
Vélemények
 
  1. 3

    A tcpdump kapcsán egy közepes veszélyességű biztonsági hiba látott napvilágot.

  2. 3

    Az F5 egy több termékét érintő sérülékenységről számolt be.

  3. 1

    A Fenkrib trójai nem közvetlenül okoz károkat a számítógépeken, hanem azon ártalmas programok révén, amelyeket letölt a PC-kre.

 
Partnerhírek
​Állandóan követhetők a Bluetooth eszközök

A Bluetooth kommunikációs protokoll egyik most felfedezett sérülékenysége miatt állandóan követni lehet egy eszközt.

​Vírusok ihlette művészeti kiállítás nyílt Rotterdamban

Ha az elkövetkező időszakban Hollandiában, közelebbről Rotterdamban jártok, akkor feltétlenül keressétek fel a nem túl szokványos művészeti kiállítást, ahol a legrégebbi vírusok ihlette művészeti alkotásokban gyönyörködhetünk.

hirdetés
Közösség
1