Burjánzanak a kártékony böngészőértesítések

Egyre több problémát okoznak a csalók céljainak megfelelően kialakított böngészőértesítések. Érdemes nagyon figyelni, hogy milyen felbukkanó ablakban kattintunk.
 

A push értesítések megjelenítésére alkalmas, illetve azokhoz engedélyt kérő kis ablakok sokszor bukkannak fel a webböngészőkben. Ezek alapesetben nem kártékonyak, sőt hasznos funkciókkal, riasztásokkal segíthetik a netezést. Csakhogy a netes csalók egyre inkább elkezdtek visszaélni e funkciók adta lehetőségekkel, így napjainkban már nagyon óvatosan kell kattintgatni az érteső ablakokban. Sokszor arra használják ezeket, hogy kéretlen reklámokkal bombázzák a weboldalak látogatóit, vagy akár kártékony szoftverek letöltésére buzdítsanak.
 
A Kaspersky legújabb kutatása szerint a böngészőértesítős csalások által érintett felhasználók száma a 2019. januárjában mért 1,7 millióról szeptemberre több mint ötmillióra ugrott. Mivel az értesítések küldéséhez a felhasználó hozzájárulása szükséges, a támadók többféle módszert találtak ki arra, hogy rávegyék az embereket a feliratkozásra:
 • CAPTCHA-ellenőrzésnek álcázzák a feliratkozási hozzájárulást
 • Felcserélik az "elfogad" és az "elutasít" gombokat a feliratkozási figyelmeztetésekben
 • Népszerű weboldalak másolatairól érkező értesítéseket jelenítenek meg
 
A felhasználó hozzájárulásának megszerzését követően a támadók elkezdenek üzeneteket szórni. A legártalmatlanabb (de legnépszerűbb) változatot az érzékeny társadalmi témákkal kapcsolatos kattintásvadász reklámok jelentik, míg más üzenetek csaló értesítéseket tartalmaznak - például lottónyereményről.

Gyakori módszer, hogy az üzeneteket látszólag fontos értesítéseknek - például biztonsági riasztásoknak - álcázzák. Ezek adathalász oldalakra irányítják át a felhasználókat, majd arra utasítják őket, hogy töltsenek le különféle segédprogramokat.
 

"A push értesítésekkel való visszaélések növekedését tapasztaljuk. Mivel ez a funkció rendkívül elterjedt és manipulációs módszerekkel könnyen kiaknázható, az érintett felhasználók száma gyorsan növekszik. A push értesítések hasznos eszközök, amelyek segítségével a felhasználók mindig naprakészek lehetnek az őket érdeklő fontos kérdésekben. Ugyanakkor, mint az interneten mindennel, a felhasználóknak a felugró ablakokkal is figyelmesen és óvatosan kell bánniuk, és csak akkor szabad engedélyezniük a push értesítéseket, ha teljesen biztosak benne, hogy azok megbízható forrásból származnak"

- mondta Artemij Ovcsinnyikov, a Kaspersky biztonsági kutatója.
Vélemények
 
 1. 4

  Az Apple Safari legújabb verziója négy biztonsági rést segít befoltozni.

 2. 4

  Az Apple iOS és az iPadOS 14-es kiadása biztonsági hibajavításokkal is szolgál.

 3. 2

  ​A WastedLocker zsaroló program nagy felfordulást képest okozni a számítógépeken, és biztonsági mentések hiányában akár helyreállíthatatlan károkat is előidézhet.

 
Partnerhírek
​Az ESET kutatói felfedezték a KryptoCibule-t

Egy korábban nem ismert rosszindulatú trójai szoftvercsaládot fedeztek fel az ESET kutatói, amely kártékony torrenteken keresztül terjedve többféle trükköt is bevet annak érdekében, hogy annyi kriptovalutától fossza meg áldozatait, amennyitől csak lehetséges – mindezt észrevétlenül.

Hogyan tehetjük biztonságosabbá a TikTok fiókunkat?

​A TikTok három évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, azóta pedig töretlen népszerűségnek örvend, hiszen mára a második legnépszerűbb social média platformmá nőtte ki magát.

hirdetés
Közösség