Ádázul zsákmányolja a banki adatokat ez a vírus

​Egyre több országban üti fel a fejét a banki károkozásokra alkalmas Xenomorph trójai, amely androidos készülékeket fertőz.
 

A Xenomorph nem egy ismeretlen kártékony program, hiszen az első variánsai már 2022 februárjában horogra akadtak. Akkor a károkozó 56 különféle európai bank ügyfeleinek adatát állította célkeresztbe, és hamis appok révén a Google Play áruházba is belekerült, ahonnan legalább 50 ezer alkalommal telepítették a felhasználók.
 
2022 júniusában aztán a vírusírók előrukkoltak a kártevő második főverziójával, amelyet alaposan átszabtak, és modulárissá tették azt. Mindez oly annyira bevált számukra, hogy hamarosan a Zimperium vírus toplistájára is felkerült a szerzeményük. Egyúttal alkalmassá vált arra, hogy az Android 13 egyes védelmi mechanizmusait is megkerülje.
 
A trójai harmadik jelentősebb kiadása idén márciusban látott napvilágot. Ez kapott egy ATS (automated transfer system) alrendszert, képessé vált egyes többfaktoros hitelesítési eljárások kijátszására, böngészők által tárolt sütik összegyűjtésére, valamint több mint 400 bank elleni támadás kivitelezésére.

 
 
  1. 3

    A Drupal egyik modulja kapcsán egy biztonsági hibára derült fény.

  2. 3

    Az Apache Struts egy biztonsági hiba miatt kapott frissítést.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

Partnerhírek
Minden, amit tudniuk kell, mielőtt használni kezdjük a ChatGPT-t.

Mielőtt megpróbáljuk kihasználni az innovatív AI eszközök előnyeit, meg kell tanulnunk biztonságosan, adataink veszélyeztetése nélkül igénybe venni azokat.

Elég okosak vagyunk egy okosotthonhoz?

Íme az ESET szakértőinek tanácsai arról, hogy hogyan használjuk otthonunkban az okoseszközöket.

hirdetés
Közösség