Adathalászat: ilyen támadásokra sem sokan számítanak

​Az adathalászok egészen érdekes trükkel rukkoltak elő. Éppen az ellenük létrehozott egyik fegyvert fordították a potenciális áldozataik ellen.
 

Napjainkban egyre népszerűbbé válnak azok a szolgáltatások, illetve módszerek, amelyek segítségével a felhasználók biztonságtudatossága kontrollált körülmények között ellenőrizhető. Mind több szervezet fizet elő ilyen szolgáltatásokra, vagy végez saját berkein belül tudatossági teszteket. Ezek segítségével felmérik azt, hogy az alkalmazottak milyen valószínűséggel ismerik fel a különféle csalási kísérleteket.
 
Eközben azonban az adathalászok gondoltak egyet, és éppen az adathalászattal kapcsolatos tudatossági képzéseket fordították a saját javukra.
 
A Cofense biztonsági szakértői szerint a csalók mostani trükkje is nagyon egyszerű, ennek ellenére sajnos igencsak hatásos, különösen célzott támadások esetén. Az adathalászok ezúttal a KnowBe4 nevű vállalat által nyújtott védelmi szolgáltatások ismertségével próbálnak visszaélni. A cég nevében egy e-mailt küldenek, amiben az áll, hogy a felhasználónak már csak 24 órája maradt arra, hogy elvégezzen egy biztonsági tréninget. A levélben több link is szerepel, amelyek révén a tanfolyam elkezdhető. Sőt az adathalászok külön kiemelik, hogy most nem egy belső tanfolyamról van szó, ezért a megadott hivatkozásokat kell használni.


Forrás: Cofense 
 
Amennyiben a felhasználó bedől a trükknek, és rákattint valamelyik linkre, akkor az alapértelmezett webböngészőben egy olyan weblap jelenik meg, amely ránézésre nagyon hasonlít a Microsoft Outlook webes felületére. Itt meg kell adni egy felhasználónevet és egy jelszót, majd egy űrlapon további személyes adatokat (e-mail cím, születési dátum stb.) kell beírni. Mind a hitelesítő adatok, mind a további személyes információk rögtön felkerülnek a támadók szerverére, akik azokkal visszaéléseket követhetnek el.


Forrás: Cofense 
 
A Cofense szerint az ilyen trükkök is azt támasztják alá, hogy nagyon óvatosan kell bánni az elektronikus levelekkel, még akkor is, ha azok ismert feladóktól érkeznek. A mostani eset pedig egy újabb képzési anyagként szolgálhat, hiszen igencsak fontos tanulságokkal szolgál.
Vélemények
 
  1. 4

    A Samba fejlesztői három biztonsági hibáról adtak hírt.

  2. 4

    A Foxit Studio Photo két tucat biztonsági hibától vált meg a legutóbbi frissítésének köszönhetően.

  3. 1

    A Rozena.XM trójai kártékony programokkal halmozza el a fertőzött számítógépeket.

 
Partnerhírek
Androidon terjedő kémprogramot fedeztek fel az ESET kutatói

Egy androidos kémprogram új verzióját kezdték vizsgálni az ESET kutatói, amely mögött az APT-C-23 nevű, 2017 óta főként a Közel-Keleten aktív, hírhedten veszélyes bűnözői csoport áll.

​Az ESET egy globális művelet keretében harcol a Trickbot ellen

Az ESET kutatói is részt vesznek abban a globális összefogásban, amelynek célja a Trickbot megállítása, amely 2016-os működése óta több mint egymillió számítógépet fertőzött meg.

hirdetés
Közösség