A Windows hibájára ugrott rá az XFiles trójai

​Az XFiles trójai program elkezdte kihasználni a nemrégen felfedezett és javított Follina sebezhetőséget.
 

A CVE-2022-30190 azonosítószám alatt nyilvántartott Follina sérülékenységről először májusban lehetett hallani, amikor azt egyből a nulladik napi sebezhetőségek közé kellett sorolni. A Microsoft viszonylag gyorsan lépett, hiszen a júniusi hibajavító kedden elérhetővé tette a biztonsági rés befoltozásához szükséges frissítéseket. A Microsoft Support Diagnostic Tool (MSDT) kapcsán feltárt sebezhetőségről az is kiderült, hogy jogosulatlan távoli kódfuttatáshoz is hozzájárulhat, illetve PowerShellel történő visszaélésekre ad módot. Ezt pedig most már az XFiles trójai is képes a saját javára fordítani.
 
A Cyberint biztonsági kutatói szerint az XFiles trójai az esetek többségében kéretlen elektronikus levelek révén terjed. Különféle módszerekkel próbálja elérni, hogy a PC-n egy speciálisan szerkesztett HTML-állomány megnyíljon, amely egy JavaScript kódot is tartalmaz. Ennek révén, valamint a Follina kihasználásával a trójai lefuttat egy PowerShell parancsot, amivel biztosítja az állandó jelenlétet az immár megfertőzött számítógépen.
 
A fertőzés második lépéseként a trójai elkezdi a számára értékes adatok begyűjtését. Ennek során webböngészőkbe elmentett felhasználói és hitelesítő adatokat exportál ki, kriptopénztárcákhoz tartozó információkat gyűjt össze, képernyőképeket készít, valamint Discord és Telegram fiókadatokat próbál megkaparintani. Ezt követően az összegyűjtött adatokat kiszivárogtatja egy távoli vezérlőszerverre.
 
Az XFiles is jó okot szolgáltat arra, hogy a Windows operációs rendszerek frissítése megtörténjen, hiszen ezáltal minden olyan ártalmas program és támadás méregfoga kihúzhatóvá válhat, amelyek a Follina révén igyekeznek károkat okozni.
Vélemények
 
  1. 4

    Súlyos sebezhetőségek kerültek napvilágra az Exim kapcsán.

  2. 4

    A Mozilla kilenc biztonsági rést foltozott be a Firefox webböngészőn.

  3. 3

    A LockBit.YJ zsarolóvírus legújabb variánsa sem kíméli a fájlokat.

 
Partnerhírek
​Céges és magánadatok ostrom alatt

Az adathalászat majdnem olyan régi, mint maga az internet, így talán azt gondoljuk, hogy már mindent tudunk róla, felismerjük az üzenet tárgysorából, a megszólításból vagy a levél megfogalmazásából.

Nyaralás: mutatjuk, hogyan előzze meg a csalásokat

A megtévesztő ingyenes utazásoktól kezdve a fiktív bérelhető lakásokig számos átverés terjed az interneten.

hirdetés
Közösség