A csalók is felkészültek a fekete péntekre

​A Black Friday idén sem kerüli el a csalók figyelmét. Az előző évekhez hasonlóan most is jelentős növekedés észlelhető az adathalász támadások számában.
 

Az év végéhez közeledve a csalók ismét elővették a korábban már számukra jól bevált trükköket, és fokozták a nemkívánatos tevékenységüket. Elsősorban az adathalászok léptek színre, akik az év végi akciózások, valamint a Black Friday kapcsán mind több megtévesztő weboldallal rukkolnak elő.
 
Idén némi változás történt, mivel az eddigi megfigyelések szerint az elmúlt hetekben inkább azok a csalások szaporodtak el, amik az elektronikus fizetéseket célozzák. Ennek pedig elsősorban az a magyarázata, hogy az e-fizetés világszerte mind népszerűbbé válik, így a fizetésre szolgáló weboldalak hamisításával sok felhasználó válhat megtéveszthetővé.
 
A Kaspersky kutatói szerint az adathalászok meglehetősen korán elkezdték a felkészülést az év végi "hajrára", hiszen szeptemberben és októberben összességében 208 százalékos növekedés volt tapasztalható a pénzügyi adatokat veszélyeztető phishing támadások számában. November első két hetében pedig több mint 200 ezer olyan elektronikus levelet, spamet szűrtek ki, amelyeket internetes csalók terjesztettek, és szerepelt bennük a Black Friday kifejezés.
 
Az elektronikus fizetési megoldások célkeresztbe állítása mellett azért az elektronikus kereskedelmi oldalak sem szorultak teljesen háttérbe a kiberbűnözők körében. A biztonsági cég adatai szerint továbbra is az Amazon nevével történő visszaélések a leggyakoribbak. Ebből a szempontból a második helyre az eBay, míg a harmadikra az Alibaba került.
 

"A Black Friday időszakában mindig intenzívebbé válik a csalási tevékenység. Ami egy kicsit talán most szokatlan az az e-fizetési rendszerekre irányuló figyelem. Hatalmas növekedést észleltünk a legnépszerűbb fizetési rendszereket utánzó támadások számában"

- fejtette ki Miroslav Koren, a Kaspersky egyik igazgatója.
 
Tanácsok a biztonságos online vásárláshoz:
 • Használjon megbízható, korszerű biztonsági megoldást mind a számítógépeken, mind a mobil eszközökön.
 • A bankok, fizetési oldalak, webáruházak oldalait közvetlenül keresse fel, és ne e-mailekben szereplő linkekre való kattintással töltse le azokat.
 • Mielőtt bármilyen adatot megadna, kétszer is ellenőrizze a webcímet és a kereskedő, pénzintézet nevét.
 • Győződjön meg róla, hogy a webáruház és az online fizetési oldal címe https-sel kezdődik (azaz tiktosított a kapcsolat), valamint, hogy a tanúsítvány érvényes és hiteles.
 • Óvakodjon azoktól az ajánlatoktól, amelyek túl szépnek tűnnek ahhoz, hogy igazak legyenek.
Vélemények
 
 1. 3

  A McAfee Policy Auditor két sebezhetőségére derült fény.

 2. 3

  A Symfony fejlesztői három biztonsági hibáról számoltak be.

 3. 3

  ​A Lockbit.YEB zsarolóvírus a szerverek és a szerveralkalmazások esetében is komoly pusztításra képes.

 
Partnerhírek
A távozó munkavállalók közel fele magával visz vállalati adatokat

A kilépő vagy elbocsátott munkavállalók közel fele titokban letölt, elment, továbbküld vagy kiszivárogtat munkával kapcsolatos dokumentumokat, mielőtt elhagyja régi munkahelyét.

Az új ESET HOME platform könnyebb ellenőrzést és jobb kezelhetőséget kínál a felhasználóknak

Megjelent az ESET otthoni biztonsági programok legújabb verziója, a megújult ESET HOME platformmal kiegészülve, amellyel a felhasználók kényelmesen, egyetlen felületről kezelhetik az összes Windows és Android otthoni eszközük biztonsági beállításait.

hirdetés
Közösség